Lošinjskom arhipelagu svjetska nagrada za održivi razvoj

Otok Lošinj - otok vitalnosti ove je godine osvojio prestižnu nagradu organizacije Skål, koja već 11 godina dodjeljuje nagrade za održivi razvoj u turizmu. Najbolju ocjenu Lošinju u kategoriji "gradovi" donijela su tri nezavisna člana komisije, naglasivši da se radi o izuzetno kvalitetnoj viziji dosadašnjeg i budućeg razvoja turizma na lošinjskom arhipelagu.

Nagradu je u ime Hrvatske i Lošinja primila Katarina Hauptfeld, predsjednica Skål club international Kvarner i hrvatska predstavnica u međunarodnom vijeću Skål-a, 29. rujna, tijekom otvorenja 74. svjetskog kongresa Skål-a, koji je po prvi put održan na kruzeru Carnival Glory, a krenuo je iz New Yorka. 

Razlozi uspjeha Lošinja leže u pažljivo planiranom upravljanju destinacijom, pri čemu postoji sinergija između grada i turističke zajednice. Zbog toga u suradnji s Institutom za turizam, ove je godine usvojen Program razvoja održivog turizma Lošinja koji se nadovezuje na već postojeće pozicioniranje ''Lošinj-otok vitalnosti''.

Glavne smjernice projekta su važnost očuvanja i zaštita bioraznolikosti, razvoj projekta Miomirisi i okusi Lošinja, pozicioniranje i razvijanje programa Lošinja kao destinacije aromaterapije, cijeli niz tematskih miomirisnih objekata na bazi eteričnih ulja otoka, linija prirodne kozmetičke linije Lošinja, edukacije, provođenje zdravstvenog turizma, mjerenje kvalitete usluge, ali i očuvanje podmorja i čistoće obale, te odgovorno upravljanje morskim resursima, podrška edukacijskom centru o moru Plavi svijet, obrazovnim institucijama, udrugama, edukativnim i sportskim klubovima. 

Kako bismo dobili cjelovit turistički proizvod, osim opredjeljenja za razvoj održivog turizma i insfrastrukturnih ulaganja, Lošinj će razvijati kulturni, zdravstveni turizam te projekte edukacije. Tako su planirani projekti zaštite kulturnog identiteta kroz porast svijesti o vrijednostima kulturne baštine Lošinja te revitalizacija Osora kao grada kulture, priprema za dolazak Apoksiomena u palaču Kvarner, itd.   

„Lošinjski razvoj turizma s kvalitetnim partnerima u destinaciji čini sjajan koncept koji je prepoznat u svijetu. Edukativni programi, poticaj razvoja ljudskog kapitala, uređena komunalna infrastruktura, briga o okolišu, prostorni planovi koji vode brigu o čuvanju prostora, kvalitetan razvoj i planiranje, visoka kvaliteta usluge, kvalitetan razvoj i budućnost destinacije - elementi su koji ocjenjeni visokim ocjenama, a upravo su oni baza za razvoj lošinjskog arhipelaga u budućnosti“, rekao je Gari Cappelli, malološinjski gradonačelnik.

„Lošinj je odličan primjer kako se upravlja destinacijom, razvijajući sveukupan turistički proizvod, a ujedno poštujući održivi razvoj. Samo takvim upravljanjem turističkim proizvodom postići ćemo željenu konkurentnost, koja je u skladu s najvažnijim resursom kojeg imamo, a to je prostor. Čestitam gradskoj upravi i turističkoj zajednici koji zajedno s privatnim partnerima ostvaruju sinergiju te je to vidljivo i kroz ovu nagradu", naglasio je ministar turizma Darko Lorencin.

Meri Matešić, direktorica Hrvatske turističke zajednice, ovom prilikom je izjavila: „Izuzetno me veseli činjenica da je naš Lošinj, otok vitalnosti odnosno njegov biser, grad Mali Lošinj, dobitnik svjetski priznate nagrade za održivi razvoj. Ova nagrada dodatni je dokaz i potvrda pravog puta i upornosti koju su tijekom proteklih godina zajedno potvrdili svi turistički djelatnici i osobe uključene u unapređenje i izgradnju turističke ponude ovog predivnog otoka."

„Čestitamo Lošinju, sinonimu Hrvatske kao „zelene destinacije“, što je prepoznat  u međunarodnim razmjerima. Ova nagrada je ne samo priznanje nego i potpora daljnjem razvoju otoka, upravo zbog izuzetne važnosti turizma za razvoj i cjelokupno gospodarstvo otoka, kao i za ravnomjerni regionalni razvoj naše prekrasne zemlje“, rekla je Leila Krešić-Jurić, direktorica HGK Sektora za turizam i članica Skål-a.

„Prestižna nagrada jednom otoku u kvarnerskom zaljevu, svakako je nagrada i za cijelu turističku destinaciju Kvarner, pa i za cijelu Hrvatsku. Lošinj je i primjer svima, ali i ponos Kvarnera", rekla je dr. sc. Irena Peršić Živadinov, direktorica TZ Kvarnera, uz čestitke Turističkoj zajednici Malog Lošinja na čelu s direktoricom Đurđicom Šimičić.



Pisane vijesti