Ministri turizma i graditeljstva na kongresu arhitekata

Ministar turizma Darko Lorencin i ministrica graditeljstva i prostornog uređenja Anka Mrak Taritaš otvorili su 4. Kongres hrvatskih arhitekata koji se do 29. rujna održava u Osijeku.. Organizatori kongresa su Hrvatska komora arhitekata te Udruženje hrvatskih arhitekata. Ministar Lorencin je istaknuo kako je jedan od najvažnijih resursa hrvatskog turizma upravo prostor kojeg treba očuvati, a turizam razvijati u skladu s načelima održivosti. „U Strategiji razvoja turizma do 2020. godine, koja je u travnju usvojena i u Hrvatskom saboru, stoji kako je prostor polazište razvoja turizma te ga moramo očuvati i zaštititi. Turizam je horizontalni sektor koji koristi veliki kapital za realizaciju projekata, ali isto tako ima i puno šire značenje, jer utječe na širu zajednicu i na prostorne cjeline svojom infrastrukturom i pojačanim dolascima turista“, rekao je ministar Lorencin. Ministar Lorencin sudjelovao je i na okruglom stolu pod nazivom „Strategija prostornog uređenja RH“, istaknuvši kako je proces izrade Strategije razvoja hrvatskog turizma bio dug i temeljen na dubinskom istraživanju i javnim konzultacijama te poručio kako je vrlo važno da Strategija ne bude samo "mrtvo slovo na papiru", već da se primijeni u praksi. Naime, Strategija predviđa izradu Akcijskih planova, a u tijeku je izrada četiri takva dokumenta kojima će se definirati konkretan razvoj pojedinih proizvoda.

Ministar turizma Darko Lorencin i ministrica graditeljstva i prostornog uređenja Anka Mrak Taritaš otvorili su 4. Kongres hrvatskih arhitekata koji se do 29. rujna održava u Osijeku. Organizatori kongresa su Hrvatska komora arhitekata te Udruženje hrvatskih arhitekata. Ministar Lorencin je istaknuo kako je jedan od najvažnijih resursa hrvatskog turizma upravo prostor kojeg treba očuvati, a turizam razvijati u skladu s načelima održivosti.

„U Strategiji razvoja turizma do 2020. godine, koja je u travnju usvojena i u Hrvatskom saboru, stoji kako je prostor polazište razvoja turizma te ga moramo očuvati i zaštititi. Turizam je horizontalni sektor koji koristi veliki kapital za realizaciju projekata, ali isto tako ima i puno šire značenje, jer utječe na širu zajednicu i na prostorne cjeline svojom infrastrukturom i pojačanim dolascima turista“, rekao je ministar Lorencin.

Ministar Lorencin sudjelovao je i na okruglom stolu pod nazivom „Strategija prostornog uređenja RH“, istaknuvši kako je proces izrade Strategije razvoja hrvatskog turizma bio dug i temeljen na dubinskom istraživanju i javnim konzultacijama te poručio kako je vrlo važno da Strategija ne bude samo "mrtvo slovo na papiru", već da se primijeni u praksi. Naime, Strategija predviđa izradu Akcijskih planova, a u tijeku je izrada četiri takva dokumenta kojima će se definirati konkretan razvoj pojedinih proizvoda.

„S velikim interesom dajemo važnost arhitekturi u turizmu, pri čemu polazimo od činjenice da trebamo zadovoljiti okvire prostornih planova. Cilj je imati hrvatsku arhitekturu u turizmu koja obiluje kreativnošću i novim idejama. Trebamo stvarati arhitekturu temeljenu na našoj kulturnoj baštini kako bi na najbolji mogući način iskazali posebnosti i različitosti Hrvatske“, zaključio je ministar Lorencin i podsjetio kako će arhitekti ove godine sudjelovati na Danima hrvatskog turizma, čime će se još snažnije povezati turizam i arhitektura. 

O Strategiji prostornog uređenja Republike Hrvatske govorio je savjetnik ministrice graditeljstva i prostornog uređenja Držislav Dobrinić koji je naglasio da formalna izrada Strategije još nije započela, ali su pripreme u završnoj fazi. Zaključak sudionika okruglog stola je da treba uspostaviti snažniju međusektorsku suradnju kako bi se stvorili uvjeti za održivi razvoj zemlje.



Pisane vijesti