Na ZV-u otvoren Sajam županija i održan okrugli stol župana i predstavnika Vlade RH

U organizaciji Zagrebačkog velesajma i Hrvatske zajednice županija, od danas, pa do 22. rujna održava se II. Sajam županija, koji predstavlja specifičnost i kvalitetu gospodarske i kulturno-turističke ponude županija, važne za domaće i strano tržište. Na sajmu se okupilo 435 domaćih i inozemnih izlagača iz 11 zemalja. Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić naglasio je važnost županija za Hrvatsku vjerujući da i Sajam županija može pridonijeti jačem pozicioniranju županija koje svojim radom pomažu razvoju Hrvatske. Među brojnim gostima na svečanom otvaranju, uz sve hrvatske župane, bili su ministar turizma Darko Lorencin, predsjednik HGK Nadan Vidošević i mnogi drugi.

U organizaciji Zagrebačkog velesajma i Hrvatske zajednice županija, od danas, pa do 22. rujna održava se II. Sajam županija, koji predstavlja specifičnost i kvalitetu gospodarske i kulturno-turističke ponude županija, važne za domaće i strano tržište. Na sajmu se okupilo 435 domaćih i inozemnih izlagača iz 11 zemalja.

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić naglasio je važnost županija za Hrvatsku vjerujući da i Sajam županija može pridonijeti jačem pozicioniranju županija koje svojim radom pomažu razvoju Hrvatske. Među brojnim gostima na svečanom otvaranju, uz sve hrvatske župane, bili su ministar turizma Darko Lorencin, predsjednik HGK Nadan Vidošević i mnogi drugi.

Uoči otvaranja sajma na ZV-u je održan okrugli stol predstavnika Vlade i gotovo svih župana, koji su, kako je novinarima izjavio predsjednik Hrvatske zajednice županija (HZŽ) i župan virovitičko-podravski Tomislav Tolušić, vrlo sretni što se to dogodilo i šteta da takvih susreta nema više.

Župani i HZŽ smatraju da suradnja s ministarstvima treba biti na višoj razini, posebno pri donošenju strateških odluka i dokumenata u što žele biti i uključeni, a pogotovo vezano za EU fondove.

Tema ovogodišnjeg "Sajma županija" je "hrvatski proizvod na tržištu Europske unije", a cilj je prikazati potencijale hrvatskih županija, osvijestiti nacionalnu politiku gospodarskog razvoja Hrvatske, promicati prepoznatljivost županija i autohtone vrijednosti kulturne baštine.

Uz 20 hrvatskih županija, na sajmu će se predstaviti i izlagači iz mađarske županije Somogyi, te izlagači iz Indonezije s tradicionalnim proizvodima. Tijekom četiri sajamska dana posjetitelji će imati priliku upoznati hrvatsku nematerijalnu baštinu upisanu na popis UNESCO-a, vidjeti kako se nekad živjelo i radilo, što su jeli naši preci te sudjelovati u natjecanju u starim sportovima i na radionicama.



Pisane vijesti