DZS: Srpanj i sedam mjeseci turistički pozitivni

U hrvatskim komercijalnim smještajnim objektima u ovogodišnjem je srpnju boravilo 1,2 posto više turista koji su ostvarili 1,8 posto više noćenja nego u istom mjesecu prošle godine, dok je u sedam mjeseci turista bilo 3,5 posto više, a noćenja 3,1 posto više nego lani, objavio je Državni zavod za statistiku.

Porasti u srpnju rezultat su gotovo 3 milijuna dolazaka turista, što je 45 posto od ukupnih 6,67 milijuna sedmomjesečnih turističkih dolazaka. U srpnju je ostvareno 18,8 milijuna turističkih noćenja, ili 57 posto od ukupnih 33 milijuna noćenja u sedam mjeseci ove godine.

Stranih je turista u srpnju došlo 2,7 milijuna ili 1,2 posto više nego u lanjskom srpnju, a porast od 2,2 posto ostvarili su i s 17,7 milijuna noćenja.

U sedam mjeseci stranih je gostiju bilo gotovo 6 milijuna ili 4,2 posto više, a njihovih noćenja 30,3 milijuna ili 3,7 posto više nego lani.

Za razliku od stranih, domaćih je turista u komercijalnim smještajnim objektima u sedam mjeseci ove godine bilo 0,6 posto manje ili njih 850 tisuća, a njihovih noćenja 3,5 posto manje ili 2,8 milijuna.

Ipak, samo u srpnju dolazaka domaćih turista u te objekte bilo je nešto više nego u istom lanjskom mjesecu, za 0,7 posto ili 209,6 tisuća, ali su s 1,1 milijunom noćenja u minusu od 3,7 posto.

Među stranim turistima koji su u srpnju dolazili u komercijalne smještajne objekte najviše noćenja ili 17 posto ostvarili su Nijemci. S udjelom od 13,6 posto slijede ih Slovenci, Česi s udjelom od 9,4 posto te Poljaci s 8,3 posto. Austrijanci su ostvarili 7,8 posto svih srpanjskih stranih noćenja, Nizozemci 6,2 posto, Slovaci 5,4 posto, Talijani 5 posto, Mađari 3,2 posto, a Danci 3 posto.

Turisti iz istih zemalja uz dodatak Velike Britanije i uz nešto drugačiji poredak ostvarili su i najveće udjele noćenja u ukupnim stranim noćenjima za sedam mjeseci. (Hina)



Pisane vijesti