Na Kvarneru u kolovozu 7 posto više turističkih dolazaka i 3 posto više noćenja

Na području Primorsko-goranske županije (PŽG) tijekom kolovoza je ostvareno 607.705 dolazaka gostiju, što je 7 posto više u odnosu na isti mjesec lani, a bilo je i nešto iznad 4 milijuna noćenja, 3 posto više, izvijestila je danas Turistička zajednica Kvarnera.

Podaci su prikupljeni anketom među lokalnim turističkim zajednicama.

Među gostima najbrojniji su bili Nijemci, s udjelom u noćenjima od 32 posto, odnosno 9 posto više nego lani. Slijede Talijani sa 16 posto, što je za 6 posto manje nego u kolovozu 2012. godine i Slovenci sa 14 posto od ukupnog broja noćenja.

Najviše gostiju boravilo je u privatnom smještaju, njih 43 posto, što je za 10 posto više nego lani. U hotelima je boravilo 28 posto gostiju, a u kampovima 26,4 posto od ukupnoga broja. Pritom su hoteli ostvarili 6 posto više noćenja, a kampovi 3 posto.

U razdoblju od siječnja do kraja kolovoza ove godine, u PGŽ je zabilježeno 1,82 milijuna turističkih dolazaka i 10,4 milijuna noćenja. Ukupan broj dolazaka veći je za 2 posto prema istom razdoblju 2012. godine, a za toliko je povećan i broj noćenja.

Domaći turisti su ostvarili 9 posto ukupnog broja noćenja.

U prvih osam mjeseci ove godine, po podregijama, najviše noćenja ostvareno je na otoku Krku i to 30 posto, a slijedi Mali Lošinj sa 16 posto i Rab s 15 posto. U tome razdoblju najviše gostiju stiglo je iz Njemačke, a slijede gosti iz Slovenije, Austrije i Italije.

U prvih osam mjeseci najviše noćenja bilo je u privatnom smještaju i to 4,49 milijuna, što je povećanje za 5 posto prema 2012. godini, zatim u kampovima, gdje je bilo 3 posto više noćenja prema istom razdoblju godine ranije, dok je u hotelima ostvareno 1 posto manje noćenja, doznaje se iz TZ Kvarnera. (Hina)



Pisane vijesti