Srednjovjekovne svečanosti

Dvor Veliki Tabor, naš najstariji očuvani srednjovjekovni grad, spomenik kulture nulte kategorije, pripremio je za sve svoje velike i male, nove i stare prijatelje, koji mu se uvijek nanovo vraćaju, zanimljiv i raznovrstan program. Oživjet ćemo vrijeme srednjovjekovlja, vrijeme u kojem su nesretnu Veroniku Desinićku optužili da je coprnica koja je začarala grofa Celjskog i koja je prema legendi zazidana upravo ovdje u Velikom Taboru.

Želja nam je da dolaskom u Veliki Tabor naši posjetitelji osjete duh prošlosti kroz oživljene povijesne scene u kojima mogu i sami sudjelovati, a sve s ciljem neponovljivog doživljaja Velikog Tabora kao jednog od prepoznatljivih simbola, ne samo Hrvatskog zagorja, već i cijele kontinentalne regije. U pohode Velikom Taboru dolazi sam kralj Žiga sa svojom dvorskom svitom, vitezovima i dvorskim damama. Posjetitelji će moći uživati u živopisnim  borbama vitezova, ali i pogledati kako se nekada davno obračunavalo s coprnicama .

Interaktivnim muzejskim radionicama, u kojima će moći sudjelovati i sami posjetitelji prezentirat će se vrste i način izrade srednjovjekovnog oružja i zaštitne opreme (srednjovjekovni luk i strijela, mačevi, panciri). Isto tako posjetitelji će moći pogledati srednjovjekovne sprave za mučenje kao i inscenaciju, javnu osudu „tata“ – lopova  kojeg se uhvatilo u krađi.

Svi koji žele izraditi grb svoje obitelji ili svoj osobni grb mogu se prijaviti i sudjelovati u Heraldičkoj radionici tijekom koje će upoznati grbove nekih naših plemićkih obitelji kao i pravila njihove izrade. Djeca će moći sama sagraditi stari grad poput Velikog Tabora, ili pak vlastitu krunu. Za najmlađe smo priredili lutkarske predstave „Veronika Desinićka“ u izvođenju srednjovjekovnog putujućeg kazališta „Ioculatori“.

Pored vitezova „Družbe zlatnog kaleža“ i kostimiranih dvorskih dama u programu, koji traje od 13,00 do 18,00 sati, sudjeluju i plesna družba „Veronika  Desinićka“ s renesansnim plesovima te Kuburaško društvo „Desinićka kubura“. Svake subote slijedi i poneko glazbeno iznenađenje. Uz razgled starih vještina i zanata posjetitelji će moći kušati domaće kolače te vina domaćih vinara.
 



Najave