Otvoreni Dani Dioklecijana

Tradicionalna kostimirana glazbeno-zabavna priredba Dani Dioklecijana otvorena je večeras na splitskom Peristilu, a dužnost cara Dioklecijana tijekom četverodnevnoga trajanja manifestacije preuzeo je glumac Goran Nikolić, dok će carica Priska izmjenično biti proslavljene hrvatske sportašice sestre Ana i Lucija Zaninović.

Dane Dioklecijana, koji se održavaju devetu godinu za redom, otvorio je splitski gradonačelnik Ivo Baldasar koji je bio odjeven u bijelu togu (kostim) kakva je nošena u Dioklecijanovo doba, prije 1700 godina. On je naglasio kako je ova manifestacija izašla izvan okvira Splita. “Nadam se da će nam zbog ove manifestacije u budućnosti dolaziti sve više turista u Split”, rekao je Baldasar.

Zahvaljujući gradonačelniku Baldasaru što mu je u iduća četiri dana predao grad Split, car Dioklecijan je više puta uskliknuo “Ave”, “Ave”… a publika je korski ponavljala te uzvike. Car Dioklecijan je istaknuo da od danas počinje njegova vladavina Splitom te da će u sljedeća četiri dana zavladati Banovinom (sjedištem gradskog poglavarstva), trgovima, hotelima i zapadnom obalom.

“Ali, prije svega, vodit ću brigu o građanstvu, to jest puku”, dodao je car Dioklecijan te je gradonačelniku Baldasaru poručio da se u to vrijeme može odmoriti ili se pridružiti zabavi. “Neće biti Gradskog vijeća, bit će narod i senat a vrijedit će samo jedan zakon – kruha i igara”, poručio je car Dioklecijan.

Savjetnik ministra turizma Ivo Bašić, također odjeven u bijelu togu, obraćajući se kratko nazočnima, pozdravio održavanje ove manifestacije. “Možda bi u budućnosti trebali malo više marketinga da ova manifestacija preraste u ozbiljnu turističku atrakciju i da bude motiv turistima za dolazak u Split”, istaknuo je Bašić

Župan splitsko-dalmatinski Zlatko Ževrnja, također u bijeloj togi, kratko je istaknuo kako Dani Dioklecijana znače mnogo i Splitu i Splitsko-dalmatinskoj županiji, te da tu manifestaciju iz godine u godinu posjećuje sve više gostiju.

Nakon svečanoga otvaranja priredbe na Peristilu je prikazan igrokaz, odnosno borba gladijatora u kojoj su sudjelovali vojnici Dioklecijanove legije. A nazočne su zabavljale i, kako je rečeno, Dioklecijanove plesačice.
A u podrumima Dioklecijanove palače upriličena je „Dioklecijanova večera-što su jeli prvi Splićani?“

Prije ceremonije svečanoga otvaranja priredbe, u kočijama s dvopregom car Diklecijan i carica Priska koju je večeras predstavljala Ana Zaninović, provezli su se duž Rive, te Marmontovom i Ulicom kralja Tomislava do kipa Grgura Ninskog, odakle su pješice otišli na Peristil.

Tijekom četverodnevnog trajanja Dana Dioklecijana na Rivi, te Peristilu i Pjaci održat će se brojna glazbeno zabavna događanja kojima će se podsjećati na antičko, odnosno doba utemeljitelja Dioklecijanove palače prije 1700 godina. Najavljeno je održavanje koncerata dalmatinskih klapa u togama (kostimima), te povorke Dioklecijanove legije i cara Dioklecijana s kočijama, borbe gladijatora, kao i Dioklecijanov sajam i performansi uličnih zabavljača. (Hina)



Pisane vijesti