Najveća smjena turista u jednom danu tijekom ove godine

U splitskoj trajektnoj i zračnoj luci kažu da se do kraja dana očekuje promet blizu 65.000 putnika, što će biti najveća smjena turista u jednom danu tijekom ove godine.

„Do ponoći imamo prijavljen dolazak 120 (komercijalnih) zrakoplova i 14 privatnih zrakoplova te očekujemo promet oko 25.500 putnika što je za nekoliko stotina više u odnosu na rekordnu jednodnevni promet ove godine prošle subote“, rekao je za Hinu šef prometa smjene u splitskoj zračnoj luci Hrvoje Andrijašević.

Po njegovim riječima, danas je u splitskoj zračnoj luci podjednak broj putnika koji dolaze i onih koji odlaze, a najviše putnika dolazi iz Njemačke, Velike Britanije i skandinavskih zemalja.

„Očekujemo da će do ponoći kroz splitsku trajektnu luku proći blizu 40.000 putnika, što je za nekoliko tisuća više u odnosu na prošlu subotu, kada je bilo oko 35.000 putnika, a tomu pridonosi i produženi vikend pošto je u ponedjeljak državni blagdan (Dan pobjede i Domovinske zahvalnosti)“, rekao je za Hinu koordinator Jadrolinijinog splitskog plovnog područja Ante Mrvica. Po njegovim riječima danas je također najveća smjena turista u jednom danu ove godine na splitskom području.

„I danas bilježimo veći broj dolazaka putnika trajektima na otoke nego povrataka sa otoka, a već iduće subote može se očekivati obrnuta situacija,“ pojasnio je Mrvica. Dodao je kako je danas primjetan povećan broj dolazaka talijanskih turista.

Rekao je da je u srpnju registriran porast broja putnika i vozila prema Braču i Hvaru u odnosu na lanjski srpanj 2012. godine. „Iz Splita je u srpnju do Supetra na Braču prevezeno oko 270.000 putnika što je za oko četiri posto više nego u srpnju prošle godine, a na istoj je liniji prevezeno 56.000 vozila što je za dva posto više u odnosu na prošlogodišnji srpanj“, kazao je Mrvica.

Po njegovim riječima iz Splita do Starog Grada na Hvaru u srpnju prevezeno je 131.000 ili 5 posto više putnika nego lanjskog srpnja, a vozila 20.500 vozila što je za 3 posto više.

„Najveći porast trajektnog prometa u srpnju ove godine imamo na iz Ploča do Trpnja, gdje je prevezeno čak 37 posto više putnika i 20 posto više vozila u odnosu na srpanj 2012. Tomu je doprinijelo uvođenje trajekta 'Jadran' koji ima veće kapacitete od trajekta 'Vladimir Nazor' koji je ranije plovio na toj liniji, a i situacija s graničnim prijelazom Neum (BiH) nakon što je Hrvatska 1. srpnja postala članica EU, utjecala je na porast trajektnog prometa na relaciji Ploče-Trpanj“, objasnio je Mrvica. (Hina)



Pisane vijesti