Porasti broja dolazaka i noćenja i u lipnju i u šest mjeseci

U hrvatskim turističkim komercijalnim smještajnim objektima u lipnju je boravilo 4,6 posto više turista koji su ostvarili 1,7 posto više noćenja nego u istom mjesecu prošle godine, a porasti dolazaka za 5,5 posto i noćenja za 4,8 posto zabilježeni su i na razini prvih šest mjeseci, prvi su rezultati fizičkog turističkog prometa koje je danas objavio Državni zavod za statistiku (DZS).

Po tim prvim rezultatima DZS-a u lipnju je u Hrvatskoj bilo 5,1 posto više stranih turista i 2,1 posto više njihovih noćenja nego u istom lanjskom mjesecu. Stranci su poraste dolazaka od 6,9 posto i noćenja za 6 posto ostvarili i u prvih šest mjeseci ove godine.

Za razliku od njih, domaćih je turista i njihovih noćenja i u lipnju i u prvoj polovici ove godine bilo manje nego lani, pri čemu ih je u lipnju došlo tek neznatno ili 0,1 posto manje nego u istom mjesecu prošle godine, a u šet mjeseci 1 posto manje.

U noćenjima su domaći turisti imali nešto malo veći minus, i to od po 3,5 posto i u lipnju i u šest mjeseci.

Među strancima najveći udjel u noćenjima u lipnju od gotovo 22 posto imali su Nijemci, koje s tim udjelom od 11,1 posto slijede Slovenci te Austrijanci s 10,1 posto. S tek nešto manjim udjelom od 10 posto na četvrtom su mjestu Česi, peti su Talijani sa 5,8 posto.

Podaci Državnog zavoda za statistiku odnose se na turističke dolaske i noćenja u komercijalnim smještajnim objektima bez nautičkih luka, dok su ranije odnosno u prvom dijelu ovog mjeseca objavljeni i prvi podaci tog prometa za lipanj i prvih šest mjeseci Hrvatske turističke zajednice (HTZ) koji su također pokazali rast fizičkog turističkog prometa. Za razliku od DZS-a HTZ-ovi prvi podaci odnose se na sve dolaske i noćenja u svim vrstama smještaja, pa i u kućama za odmor i nautičkim lukama.

U prvim rezultatima DZS objavljuje samo postotke usporedbe s prošlom godinom, a kompletna statistika za određeno razdoblje slijedi obično u prvim danima idućeg mjeseca, odnosno za lipanj i šet mjeseci bit će objavljena u prvom dijelu kolovoza ili mjesec dana kasnije od prvih podataka HTZ-a. (Hina)



Pisane vijesti