Od jeseni rješenja za državne turističke tvrtke u predstečajnim nagodbama

Hotelske i druge tvrtke iz sektora turizma u državnom vlasništvu koje su u postupku predstečajne nagodbe od rujna na dalje mogu očekivati rješenja svoje situacije, doznaje se iz resora financija i turizma u kojima tvrde i da postoji veliko zanimanje potencijalnih investitora za te tvrtke.

U nekim od tih tvrtki već se provode i 'dubinska snimanja' (due dilligence), a o svemu će odluke donositi posebna radna skupina u kojoj su predstavnici ministarstva financija, turizma i gospodarstva te Države agencije za upravljanje državnom imovinom (DUUDI).

Ta je skupina, kako se doznaje iz Ministarstva turizma, počela s radom i raspravlja o pojedinačnim društvima.

U Ministarstvu kažu, a to se može vidjeti i na njihovom webu, da je 11 hotelskih i drugih tvrtki iz sektora turizma u većinskom državnom vlasništvu (iznad 50 posto) podnijelo prijedloge za otvaranje postupka predstečajne nagodbe.

To su ZRC Lipik, Bizovačke toplice, HTP Korčula, Hoteli Podgora, Hoteli Živogošće, Hotel Medena u Segetu Donjem, Vranjica Belvedere u Segetu Vranjica, Hoteli Plat u Dubrovniku, Dalma iz Splita (uključujući i dva ovisna društva Dalmina Split i Dalma Brzet u Omišu) te HOC Bjelolasica i HTP Orebić.

Sve su to tvrtke za koje su u zadnjih deset i više godina raspisivalo više natječaja za privatizaciju i/ili strateške partnere, ali kako sve imaju prilično velike dugove, posebno prema državi, neriješene pravno-imovinske odnose, a neke su i devastirane i zapuštene, kupaca nije bilo.

Sukladno zakonu, iz Ministarstva turizma su pozvali sve potencijalne strateške investitore da se izravno obrate upravama tih tvrtki kako bi zajednički izvidjeli mogućnosti uključivanja u postupak predstečajne nagodbe te s upravama pokušaju definirati mjere financijskog i operativnog restrukturiranja kao sastavnog dijela plana restrukturiranja o čijem prihvaćanju odlučuju vjerovnici.

Iz Ministarstva turizma napominju da je dio tih tvrtki u različitim fazama postupka te se sukladno tome zakazuju ročišta u predstečajnoj nagodbi, dok za dio njih postupci još nisu otvoreni.

Prvi postupak predstečajne nagodbe otvoren je, kako kažu, nad Bizovačkim toplicama, ali je rješenjem nagodbenog vijeća taj postupak obustavljen jer vjerovnici na ročištu održanom 21. lipnja ove godine nisu prihvatili plan financijskog restrukturiranja. Izravna posljedica tog neprihvaćanja, u skladu sa zakonom, je da je nad tom tvrtkom 18. srpnja otvoren stečaj.

Nekim je tvrtkama, nakon izmjena Zakona o financijskom poslovanju i predstečajnoj nagodbi, odobreno produljenje roka za dovršetak postupka predstečajne nagodbe, a iz Ministarstva turizma napominju da su među njima prve bile HTP Korčula i Hoteli Plat tako da će te tvrtke, kao i one kojima će se po potrebi eventualno tek odobriti produljenje roka, dobiti šansu završiti započete postupke.

Smatraju i da nije važno za koju će tvrtku taj proces najprije završiti nego da se učini sve što je moguće kako bi se postupak uspješno okončao te provelo nužno restrukturiranje tvrtki koje će omogućiti nastavak poslovanja i daljnji razvoj. (Hina)



Pisane vijesti