Lošinjski rezultati u prvoj polovici 2013.

Brojna i velika ulaganja grada Malog Lošinja i članica Turističke zajednice planirana  (preko 20 milijuna eura) te brojni radovi tijekom 2013. rezultirali su velikim promjenama i dobrim statističkim pokazateljima u ukupnom broju noćenja i dolazaka gostiju u prvih 6 mjeseci.

U razdoblju siječanj - lipanj 2013. godine na području grada Malog Lošinja zabilježeno je 80.223 dolazaka turista, koji su ostvarili ukupno 467.370  noćenja.  Ukupan broj dolazaka turista u razdoblju siječanj-lipanj 2013. godine 3 posto je veći nego u istom razdoblju 2012. godine, pri čemu su ostvarena noćenja domaćih gostiju manja  za  14 posto, dok se bilježi povećanje stranih noćenja za 7 posto.

Od ukupnog broja inozemnih noćenja ostvarenih u Malom Lošinju, najviše su ih ostvarili gosti iz Slovenije (s udjelom u ukupnim noćenjima od  29,1 %), zatim iz Njemačke ( 21,3 %), Austrije s 13 % te Italije (8,8  % ).

Hoteli bilježe porast broja dolazaka od 18 i porast noćenja od 20 posto, a privatni smještaj iskazuje pad dolazaka za 6 i noćenja za 3 posto, dok kampovi bilježe porast dolazaka od 3 posto i  ostvarenih noćenja 5 posto više.

Budući da je Lošinj već više od 125 godina proglašen klimatskim lječilištem, veliki fokus u osmišljavnju turističke ponude i proizvoda te marketinških aktivnosti usmjeren je upravo na zdravstveni turizam. Ove godine održan je 4. Forum Lošinj otok vitalnosti i zdravlja, a blagodati koje pruža boravak na otoku Lošinju predstavljane su putem plakata, billboarda i letaka te izdavanjem stručne publikacije s popisom znanstvenih dokaza zašto je Lošinj najbolja destinacija za dišne puteve. Publikacija Ljekoviti otok Lošinj je prevedena na 5 stranih jezika i svojevrstan je pečat kojim potvrđujemo da je Lošinj zaista destinacija vitalnosti i zdravlja.

Ponosni smo naglasiti da je Lošinj preporučen od Pulmološkog društva Hrvatske kao destinacija zdravlja za pulmološke probleme te da je spirometrijom dokazano da boravak na Lošinju poboljšava plućne funkcije.

Povodom ulaska Republike Hrvatske u Europsku uniju, grad Mali Lošinj i Turistička zajednica Maloga Lošinja prezentirali su novi promotivni film o otočju Lošinja. Uz mnogobrojne snimke ljepota ovoga otočja, njegovih ljudi, zbivanja, prirodne, kulturne i sakralne baštine, film obiluje i zračnim snimkama našeg plavo-zelenog dragulja Jadrana kao i očaravajućim prikazom bogatog podmorja i kipa Apoksiomena koji je pronađen u njegovim dubinama. Autor filma: Marko Vrdoljak, glazbena obrada: Zvonko Tešić, montaža: Adam Bukvić/Dražen Zeljković.
 



Pisane vijesti