Lorencin s veleposlanikom Poljske Szymanskim: Turistički promet iz Poljske u posljednjih par godina stalno raste

Ministar turizma Darko Lorencin sastao se s veleposlanikom Poljske Maciejom Szymanskim, s kojim je razgovarao o skorom ulasku Hrvatske u EU te suradnji na području turizma između Poljske i Hrvatske. Ministar Lorencin istaknuo je kako je još 1996. godine potpisan međuvladin ugovor o turističkoj suradnji između Hrvatske i Poljske te zahvalio što poljski policajci od 2010. godine sudjeluju u uspješnom projektu Sigurna turistička sezona i zajedno s hrvatskim policajcima paze na sigurnost turista diljem hrvatske obale.  Nj. E. Szymanski izvjestio je kako se u Poljskoj priprema višednevna posebna proslava ulaska Hrvatske u Europsku uniju  te istaknuo kako bi Poljska mogla prenijeti Hrvatskoj važna iskustva o korištenju i primjeni strukturnih i kohezijskih fondova EU u različitim projektima izgradnje infrastrukture koji se već provode u Poljskoj. Bilo je riječi i o projektima privatizacije državne imovine s ciljem aktiviranja nedovoljno iskorištenih i zapuštenih turističkih resursa.

Ministar turizma Darko Lorencin sastao se s veleposlanikom Poljske Maciejom Szymanskim, s kojim je razgovarao o skorom ulasku Hrvatske u EU te suradnji na području turizma između Poljske i Hrvatske.

Ministar Lorencin istaknuo je kako je još 1996. godine potpisan međuvladin ugovor o turističkoj suradnji između Hrvatske i Poljske te zahvalio što poljski policajci od 2010. godine sudjeluju u uspješnom projektu Sigurna turistička sezona i zajedno s hrvatskim policajcima paze na sigurnost turista diljem hrvatske obale. Lorencin je istaknuo i kako turistički promet iz Poljske u posljednjih nekoliko godina stalno raste te je Poljska, za nas, postala jedno od najvažnijih emitivnih tržišta. Tako je Hrvatsku prošle godine posjetilo 544 tisuća turista iz Poljske ili 10 posto više u odnosu na 2011. godinu, a ostvarili su 3,4 milijuna noćenja ili 9 posto više u odnosu na istu godinu. U prva četiri mjeseca ove godine Hrvatsku je posjetilo 15 posto više Poljaka nego u istom razdoblju prošle godine, a ostvarili su čak 28,5 posto više noćenja nego prethodne godine.

Nj. E. Szymanski izvjestio je kako se u Poljskoj priprema višednevna posebna proslava ulaska Hrvatske u Europsku uniju  te istaknuo kako bi Poljska mogla prenijeti Hrvatskoj važna iskustva o korištenju i primjeni strukturnih i kohezijskih fondova EU u različitim projektima izgradnje infrastrukture koji se već provode u Poljskoj.

Bilo je riječi i o projektima privatizacije državne imovine s ciljem aktiviranja nedovoljno iskorištenih i zapuštenih turističkih resursa.

Suradnja na području turizma sigurno je jedan od strateških interesa za Hrvatsku, što predstavlja veliki potencijal za jačanje gospodarske suradnje između Hrvatske i Poljske, naglasio je Lorencin.



Pisane vijesti