Regata na Peruči za projekt "Od jezera do jezera-zeleni turizam"

Veslačkom regatom na jezeru Peruča, kod Vrlike, obilježen je danas završetak programa prekogranične suradnje Hrvatske i BiH pod nazivom "Od jezera do jezera - zeleni turizam".

Vrlika u Hrvatskoj i Prozor-Rama u BiH partneri su u četverogodišnjem programu, u sklopu kojeg je opremljen Centar za sport i rekreaciju na obje lokacije, kako bi se unaprijedila zajednička prekogranična turistička ponuda temeljena na komplementarnim prirodnim i kulturnim atrakcijama.

Vrijednost projekta je oko 706.620 eura, od čega je 343.000 eura namijenjeno Vrlici. Sufinancirala ga je Europska unija iz pretpristupnog fonda IPA prekogranične suradnje s 85 posto sredstava, dok su 15 posto izdvojili korisnici projekta iz vlastitih izvora, izvijestili su iz Grada Vrlike.

U Vrlici je obnovljena pristupna cesta, betonirana je ulazna rampa u Peručko jezero, a do nje su ulazni i startni ponton s osam staza na kakvima je održano veslačko natjecanje posljednjih Olimpijskih igara. Također postavljena je nadstrešnica za smještaj brodova, kupljena je i brodica za suce i trenere te je instalirana turistička i putokazna signalizacija za lakše kretanje posjetitelja.

U provedbi projekta sudjelovao je Zagrebački veslački savez koji će biti i jedan od krajnjih korisnika sportske infrastrukture te Turistička zajednica grada Vrlike i Sportsko ribolovni savez Rama.

Osim izgradnje sportske infrastrukture, Grad Vrlika u drugoj fazi projekta planira izgradnju turističkog objekta sa 60-ak postelja za što je već odobreno 130.000 kuna za pripremu projektne dokumentacije. (Hina)



Pisane vijesti