Kopački rit otvoren za posjetitelje

Kopački rit od danas je opet otvoren za posjetitelje, nakon što je 13 dana bila zabrana svih aktivnosti, pa i turističkih, zbog visokoga vodostaja Dunava i Drave, te moguće ugroze za posjetitelje.

Kopački rit koji je poplavljen na više od 15 000 hektara, jedno je od najljepših i najočuvanijih močvarnih staništa u Europi, a fenomen rita i jesu stalna plavljenja. Na tom fenomenu Kopački rit i opstoji, kazao je u razgovoru za Hinu Damir Opačić, ravnatelj JU Park prirode Kopački rit.

Naglasio je kako je rit i ovaj puta bio velika pomoć nabujalom Dunavu čije je velike količine vode za vrijjeme visokog vodostaja primio "u svoja njedra". Upravo taj fenomen kada rit prekrije voda najzanimljiviji je za posjetitelje, kojima ponovno "otvaramo vrata", rekao je Opačić.

Vodostaj Dunava kod Batine danas iznosi plus 625 (jučer je iznosio plus 654), a Drave kod Osijeka plus 414 (jučer je iznosio plus 435), a vodostaji su u daljnjem opadanju. Osječko-baranjski župan Vladimir Šišljagić jučer je ukinuo izvanredno stanje obrane od poplava za tu županiju koje je proglasio 12. lipnja. (Hina)



Pisane vijesti