WWF predstavlja stanovnicima EU-a bogatstvo hrvatskih rijeka

U povodu ulaska Hrvatske u Europsku uniju, svjetska organizacija za zaštitu prirode WWF (World Wildlife Fund) jučer je u Parku prirode Lonjsko polje predstavila kampanju "Sedam riječnih čuda Hrvatske" kojom želi podići svijest o važnosti hrvatskih rijeka i time pokazati kakve prirodne bisere EU dobiva s novom članicom.

Kroz kampanju, koja će se odvijati do 14. srpnja, WWF će predstaviti rijeke koje se ističu bogatstvom biološke i krajobrazne raznolikosti. Predstavit će Muru, Dravu i Dunav kao bisere kontinentalne Hrvatske te ujedno UNESCO-ov Prekogranični rezervat biosfere u Hrvatskoj i Mađarskoj, rekla je na konferenciji za novinare Irma Popović Dujmović iz Mediteranskog programa WWF-a.

Također će predstaviti Savu s najvećim nizinskim poplavnim šumama i iznimnim primjerom ljudske prilagodbe poplavama, kršku rijeku Zrmanju od koje "svi ostaju bez daha", smaragdnu Neretvu kao najugroženiju rijeku kojoj glavnu prijetnju predstavljaju planirane hidroelektrane u susjednoj BiH, te Omblu, najkraću hrvatsku rijeku čiji je izvor centar špiljske biološke raznolikosti Dinarida.

Popović Dujmović upozorila je kako su sve te rijeke ugrožene i prijeti im uništenje prirodnih vrijednosti, pa ih stoga treba dodatno zaštiti i na njima razvijati održivi turizam.

Najavila je da će WWF s partnerskim organizacijama tijekom kampanje organizirati potpisivanje Povelje za očuvanje hrvatskih rijeka, koju će 14. srpnja predati ministru zaštite okoliša i prirode Mihaelu Zmajloviću i time ga, kako je rekla, na neki način zadužiti da radi na očuvanju hrvatskih rijeka.

Tijekom kampanje održat će se brojni edukativni događaji na obalama sedam "riječnih bisera", a WWF je izdao brošuru kojom želi stanovnicima Hrvatske i EU-a približiti prirodne ljepote hrvatskih rijeka, rekla je Petra Boić Petrač iz WWF-ovog Mediteranskog programa.

Ravnatelj Javne ustanove Park prirode Lonjsko polje i predsjednik Nacionalnog odbora za UNESCO-ov program "Čovjek i biosfera" Goran Gugić posebno je upozorio na vrijednost Save ističući kako u Europi više nema niti jedne velike rijeke s takvom prirodnom dinamikom u svom srednjem toku.

Također je istaknuo da je sustav Parka prirode Lonjsko polje i susjednih zaštićenih područja od strateškog značenja za Hrvatsku, kao najbolji odgovor na klimatske promjene jer prostrana poplavna područja pružaju mogućnost odlaganja voda u slučaju jakih oborina, a sadrže vlagu u slučaju suše.

Na konferenciji za novinare održanoj na splavi na Savi predsjednik udruge "Čovjek na zemlji" Lado Pletikosić predstavio je važnost Omble, koja je postala poznata u javnosti zbog protivljenja lokalnog stanovništva i ekoloških udruga da se na njoj izgradi hidroelektrana.

Istaknuo je kako na toj rijeci nije dovoljno prepoznata vrijednost bogatstva Viline špilje, jedne od najbogatijih špiljskih fauna u Europi. Rekao je kako su na Ombli veliki potencijali za razvoj rekreativnih i sportskih aktivnosti, na što će upozoriti kajakaškim, biciklističkim i planinarskim aktivnostima tijekom WWF-ove kampanje. (Hina)



Pisane vijesti