Poplavljeni Kopački rit posebna atrakcija za posjetitelje

Visoke vode u slivnom području Drave i Dunava, prirodni su fenomen Kopačkog rita koji i opstoji stalnim plavljenjem, rekao je na današnjoj konferenciji za novinare ravnatelj Javne ustanove Park prirode Kopački rit Damir Opačić.

Istaknuo je kako nema opasnosti za posjetitelje Kopačkog rita, te da je "poplavljeni rit najneobičniji prizor gdje priroda svojim visokim vodama stvara vodene ceste na mjestu gdje su još nedavno bile šume i raslinje". Poplavljeno je oko 15.000 hektara Kopačkog rita, "a tako je i nastao rit i samo plavljenjem može opstati". Kada bi se dogodio dugogodišnji sušni period rit bi polako počeo nestajati, te su visoke vode upravo prirodni fenomen rita za njegovu bogatu bioraznolikost, rekao je Opačić.

Posebno je naglasio kako je "neponovljivi doživljaj vožnja brodovima 'Vidra' i 'Liska' kroz poplavljeni rit" dodavši kako su u pripremi i brojni čamci koji prevoze goste "vodenom cestom". Nadzorne i stručne službe na usluzi su posjetiteljima, za koje su upravo ovih dana za vrijeme kada je rit poplavljen organizirana stručna predavanja o bogatstvu Kopačkog rita, kazao je Opačić.

Naglasio je kako su u stalnom kontaktu s Hrvatskim vodama i ostalim službama zaduženim za praćenje stanja vodostaja Drave i Dunava. Pozvao je posjetitelje da "ovaj vikend posjete rit i dožive neobičan spoj s jedne strane opasnosti od ugroze zbog visokog vodostaja naseljenih mjesta, a s druge strane da uživaju u fenomenu koji znači život za Kopački rit". Ujedno, može se vidjeti daleko veći broj rijetkih ptica nego inače, rekao je Opačić. (Hina)

 



Pisane vijesti