Predstavljen projekt "Panonski put umjetnosti"

Umjetnička akademija Osijek i Akademija umjetnosti iz Novog Sada počinju zajedničku provedbu projekta "Panonski put umjetnosti - osnaživanje i umrežavanje institucija za visoko obrazovanje iz područja umjetnosti i ekologije", najavljeno je danas na konferenciji za novinare.

Dekanica osječke Umjetničke akademije Helena Sablić Tomić istaknula je kako je riječ o prvom takvom projektu prekogranične suradnje iz područja visoko obrazovnih ustanova koje se financiraju sredstvima IPA programa.

Projekt je počeo u svibnju i trajat će 15 mjeseci, a ukupna mu je vrijednosti 117.374,28 eura, od čega Umjetničkoj akademiji u Osijeku pripada iznos od 58.660,73 eura, rekla je dekanica Sablić Tomić.

Voditeljica projekta u ime osječke Umjetničke akademija Kristina Babić, istaknula je da je glavni rezultat projekta postavljanje land art instalacija uz biciklističku stazu "Panonski put mira" koja se proteže od Osijeka do Subotice, kao i na području općina Apatin i Bač u Vojvodini. Partneri na projektu su Udruga Zeleni Osijek i Regionalna agencija Alma Mons iz Novog Sada, a projektne aktivnosti provodit će se na području općina Bilje i Kneževi Vinogradi u Baranji, u gradu Osijeku, dok će se u Srbiji provoditi u zapadnoj Bačkoj, općinama Apatin i Bač te Novom Sadu.

Posebna zanimljivost projekta je što se zajednički povezuju visokoobrazovne institucije, studenti, udruge i lokalna zajednica, a cilj je promocija turizma na poseban način, rekla je Babić. Uz biciklističke staze postavit će se umjetničke instalacije koje će raditi studenti umjetničkih akademija, a one će biti trajnog karaktera. Brigu o njima nakon određenog vremena preuzet će lokalna zajednica, a druge udruge, umjetnici i ostali mogu opet izrađivati svoja umjetnička djela i postavljati ih uz biciklističke staze.

Projekt koordinator Dragan Živanović, profesor s Akademije umjetnosti iz Novog Sada, naglasio je kako je iznimno važno što se tim projektom promiče osim kreativnosti i proces pomirenja, te da je duhovna razina cijeloga projekta posebna vrijednost. (Hina)



Pisane vijesti