Hrvatska i 2013. među najtraženijim odredištima Austrijanaca

Najveći austrijski auto klub ÖAMTC ove je godine u razdoblju od 6. travnja do 2. svibnja 2013. godine proveo anketu „Monitor putovanja 2013.“ na reprezentativnom uzorku od 800 austrijskih državljana starijih od 15 godina, prema čijim rezultatima Hrvatska i Italija i ove godine među Austrijancima slove kao najtraženija odredišta za godišnji odmor.

Od ispitanika, koji će svoj godišnji odmor provesti u Europi, najviše ih se već tradicionalno odlučuje za Italiju (15 posto) i Hrvatsku (12 posto), slijede Grčka (7 posto), Španjolska (6 posto) te Turska (4 posto) i Njemačka (4 posto).

Pritom, točno polovica ispitanika u 2013. godini planira odlazak na godišnji odmor, na kojem će u prosjeku provesti između 4 i 14 dana (78 posto), dok će njih 19 posto otputovati na više od 15 dana. Ukupno njih 64 posto planira svoj godišnji odmor provesti u Europi, a za odlazak na godišnji odmor unutar Austrije izjasnilo se 16 posto.

Najviše se ispitanika odlučilo za avionski prijevoz (44 posto) te prijevoz osobnim automobilom, kojeg bira visokih njih 43 posto, pri čemu se za prijevoz automobilom odlučuju najviše obitelji s malom djecom.

Prosječni će Austrijanac na godišnjem odmoru u ovoj godini potrošiti 947 eura, pri čemu neće štedjeti na hrani i odlascima u restorane, kao i pri odabiru smještaja te izdacima za razgledavanja kulturnih znamenitosti, izletima i sportskim sadržajima. Istovremeno, prosječni Austrijanac ne troši rado na prijevoz, češće se odlučuje za jeftinije prijevozno sredstvo, na kupnju suvenira i odjeće te na ulaznice za disco klubove i kazališta.

Podsjetimo, Hrvatska posljednjih nekoliko godina bilježi pozitivan trend turističkog prometa s austrijskog tržišta, a prošle je godine ostvaren rekordan broj dolazaka, (1.101.033 dolazaka i 5.687.163 noćenja, što je 6 posto više u dolascima i noćenjima u odnosu na 2011.), čime se Austrija, uz Njemačku i Sloveniju, svrstala u tri najvažnija emitivna turistička tržišta za Hrvatsku.



Pisane vijesti