Ministar Lorencin s veleposlanicom Grčke o strukturnim fondovima EU i produženju turističke sezone

Ministar turizma Darko Lorencin danas se susreo s grčkom veleposlanicom Eleni Gerocostopoulou, s kojom je razgovarao o turističkoj suradnji, te mogućoj boljoj prometnoj povezanosti Hrvatske i Grčke, posebice morskim putem trajektnim linijama. Razgovarali su o navikama modernih turista, koje su se promijenile posljednjih nekoliko godina te o strukturi gostiju i načinu promocije turizma  prema drugim tržištima.

Ministar Lorencin rekao je kako Hrvatska osluškuje potrebe tržišta, posebice tradicionalno najjačih emitivnih tržišta, kao što su Njemačka, Austrija, Slovenija, Italija, Mađarska, Češka te da se prilagođavamo njihovim potrebama. Naglasio je i kako je Hrvatskoj zanimljivo tržište Dalekog istoka, posebice Japana i Kine, koji imaju posebne interese, kao što su to posjeti zaštićenim spomenicima kulture i nacionalnim  parkovima. Istaknuo je kako prema tim tržištima Hrvatska u promotivnom smislu nastupa u suradnji sa Slovenijom.  Veleposlanica Gerocostopoulou istaknula je kako Grčka dosta radi na aktivnostima kojima će produljiti sezonu, posebice na stvaranje novih motiva dolazaka kroz kongresni i vjerski turizam.

Lorencin i Gerocostopoulou razgovarali su i o skorom pristupanju Hrvatske Europskoj uniji, pri čemu je Gerocostopoulou istaknula kako je vrlo važno uzeti  što više sredstava koja omogućavaju strukturni fondovi EU za razvoj javne infrastrukture. Naglasila je i važnost pitanja obrazovanja u turizmu, pri čemu je  istaknula kako u Grčkoj, za razliku od Hrvatske, nema fakulteta na razini sveučilišta za obrazovanje kadrova u turizmu, već samo visokih škola.

Ministar Lorencin rekao je kako u Hrvatskoj postoji veliko zanimanje učenika za  turistička zanimanja te kako postoji puno projekata za unaprjeđenje obrazovanja kadrova u turizmu, među ostalim i stvaranja centara izvrsnosti, te povezivanje javnog i privatnog sektora u skladu s razvojnom strategijom turizma.



Pisane vijesti