Dubrovnik 74. na svijetu i 39. u Europi u kongresnoj industriji

Dubrovnik je u odnosu prema prošloj godini na listama kongresnih gradova napredovao desetak mjesta, tako da je sada 74. na svijetu i 39. u Europi, najnoviji su podaci Međunarodne organizacije kongresne i konvencijske industrije (ICCA).

Hrvatska je na 40. mjestu na svijetu i 22. u Europi i u tome vodi u zemljama regije.

"Značaj Dubrovnika kao destinacije u kongresnoj industriji potvrđen je daljnjim penjanjem na upravo objavljenoj listi prestižne svjetske asocijacije ICCA (International kongress and Convention Assotiation) jer je, po najnovijim podacima, svrstan na 74. mjesto svjetske liste kongresnih gradova, a lani je bio na 87. mjestu", priopćila je danas dubrovačka Turistička zajednica.

Na europskoj listi od 210 gradova Dubrovnik je trenutačno na 39. mjestu, a prošle je godine bio na 48. mjestu.

Po podacima Državnog zavoda za statistiku, Dubrovnik je ostvario rast u broju kongresa od 22 posto. Ukupno ih je prošle godine održano 455, a stalni pozitivan trend zabilježen prošlih godina svjedoči o stabilnom statusu Dubrovnika kao kongresnom središtu.

Na prvome mjestu svjetske liste zemalja kongresne industrije su Sjedinjene Američke Države, a na čelu europske liste je Njemačka. Slijede Španjolska, Velika Britanija, Francuska i Italija. Hrvatska, koja je na 22. mjestu, bolja je od svih zemalja regije. Srbija je na 25. mjestu, Slovenija na 26., Crna Gora na 37., Makedonija na 39. i Bosna i Hercegovina na 40. mjestu.

Na prvome mjestu svjetske i europske liste je Beč, a slijede Pariz, Berlin, Madrid i Barcelona. Dubrovnik na svjetskoj listi dijeli 74. mjesto s Bergenom, Ljubljanom i Manilom, a na europskoj 39. mjesto s Bergenom i Ljubljanom. (Hina)
 



Pisane vijesti