Prihodi od međunarodnog turizma premašili 1000 milijardi dolara

Primici od međunarodnog turizma u destinacijama diljem svijeta prošle su godine dosegnuli 1075 milijardi američkih dolara, što je bio porast od 4 posto u odnosu na godinu prije i jednak je porastu broja međunarodnih turističkih dolazaka kojih je lani bilo 1,03 milijardi, objavila je danas Svjetska turistička organizacija-UNWTO.

UNWTO je te podatke, dostavljene iz njihovog sjedišta u Madridu, sažeo u najnovijem izdanju svog Svjetskog turističkog barometra. U tim se podacima navodi i da je dodatnih 219 milijardi dolara prošle godine zabilježeno u primicima od međunarodnog putničkog prometa, pa se time, po UNWTO-u, ukupan izvoz generiran od strane međunarodnog turizma 'penje' na 1300 milijardi dolara.

Tim je brojkama svjetski turizam lani zabilježio nove rekorde, slični porasti temeljem prognoza UNWTO-a očekuju se i ove godine, a time u svjetskom izvozu usluga sudjeluje s 30 posto i sa 6 posto u ukupnom svjetskom izvozu roba i usluga.

Turizam to svrstava na peto mjesto među svjetskim izvoznim kategorijama, nakon goriva, kemikalija, hrane i proizvoda za vozila, a u mnogim zemljama u razvoju je na prvom mjestu, naglašavaju iz UNWTO-a.

Među svjetskim regijama najveći porast prihoda od međunarodnog turizma od 7 posto prošle je godine zabilježile Amerika (i sjeverna i južna), a s porastom od 6 posto slijede Azija i Pacifik. Afrika je imala porast tih prihoda od 5 posto, a najmanji, od 2 posto, Europa, dok je na Bliskom istoku tih prihoda bilo 2 posto manje.

Ipak, u apsolutnim brojkama, od međunarodnog turizma prošle je godine najviše zaradila Europa, 457 milijardi dolara, što je 43 posto od ukupnog svjetskog prihoda od turizma, dok je Azija i Pacifik i tu na drugom mjestu za zaradom od 323 milijarde dolara.

Amerike su ukupno zabilježile 215 milijardi dolara prihoda od međunarodnog turizma, Bliski istok 47 milijardi dolara, a Afrika 34 milijarde dolara.

Top 10 odredišta u svijetu po prihodima od međunarodnog turizma ostao je prošle godine isti kao i u 2011. pa su po tome i dalje prvi SAD koje slijedi Španjolska, Francuska, Kina, Italiji, Makao (Kina), Njemačka, Velika Britanija, Hong Kong (Kina) i Australija.

UNWTO u tome zanimljivim drži da su većina tih odredišta zabilježila znatne poraste prihoda, primjerice SAD od 11 posto, Francuska 7 posto, Njemačka 6 posto, Velika Britanija 5 posto, a Hong Kong (Kina) od 14 posto.

Ističu i da su zemlje naprednih ekonomije zabilježile i dvoznamenkaste stope rasta tih prihoda, iznad 10 posto, poput Švedske (17 posto), Japana (33 posto), Finska (14 posto), a najveći porast prihoda 'prijavili' su Tajland (25 posto) i Indija (22 posto). (Hina)



Pisane vijesti