"Okusi Hrvatske" osvojili Varaždin

Dubrovačka rožata, fuži iz Istre, dalmatinska pašticada, neretvanski brudet od jegulja i žaba, pršut, kulen, fiš paprikaš, purica z Bednje i još brojne delicije iz svih krajeva zemlje ujedinili su proteklog vikenda „Okuse Hrvatske“, gastronomskom manifestacijom kojom su grad Varaždin i Varaždinska županija željeli obilježiti skori ulazak Hrvatske u europsku obitelj.

Na ukupno 30 štandova predstavljena je gastronomija svih hrvatskih županija te autohtoni proizvodi varaždinskog kraja. Specijalitete, zaštitne znakove svih hrvatskih županija, gosti manifestacije mogli su probati besplatno, a  pripremili su ih vrsni i nagrađivani kuhari hotela Turist, Minerva, Trakošćan i Udruge kuhara Varaždinske županije. U dijeljenju 3000 porcija hrane i pića profesionalnim su gastro majstorima pomagali budući konobari i kuhari, učenici Gospodarske i Srednje škole iz Marčana.

Ovakvu priču  u Hrvatskoj još nitko nije radio i veliki je to projekt za hrvatsku gastronomiju. Ove su godine jela radili kuhari iz Varaždinske županije, koji su to znanje prenijeli i na učenike, a u planu je da sljedeće godine okupimo kuhare iz svih županija, istaknuo je Damir Crleni, predsjednik Hrvatskog kuharskog saveza i Udruge kuhara Varaždinske županije. Ovdje, na jednom mjestu, najbolje se vidi da jedna tako mala zemlja poput Hrvatske ima bogatu gastronomiju, komentirao je „Okuse Hrvatske“ predsjednik Odbora za turizam Hrvatskog sabora Goran Beus Richembergh.

„Okusi Hrvatske“ zajednički su projekt grada Varaždina i Varaždinske županije, uz svesrdnu pomoć Gradske tržnice i turističkih zajednica Grada i Županije. Nakon 13 godina obilježavanja Europskog tjedna, ove godine smo program u Varaždinu upotpunili novom i zanimljivom manifestacijom koja se svidjela Varaždincima i gostima, a našoj smo novoj europskoj obitelji pokazati što možemo ponuditi od naše gastronomije, rekla je u ime organizatora Natalija Martinčević, predsjednica Savjeta za europske integracije Varaždinske županije  i zamjenica gradonačelnika.

Volim reći da je Varaždin uvijek bio dijelom Europske unije, te da se EU vraća u sredinu koja je oduvijek bila samoinicijativna i kreativna, pa vjerujem da će i „Okusi Hrvatske“ postati tradicija, rekao je varaždinski gradonačelnik Goran Habuš.

Osim što su mogli kušati brojne hrvatske specijalitete, posjetitelji „Okusa Hrvatske“ mogli su se okrijepiti i domaćom kapljicom iz svih hrvatskih županija. Za glazbenu kulisu pobrinuli su se Centar tradicijske kulture, Gradski puhači orkestar Hrvatskih željezničara, Dečki z bregov, Mejaši i Klapa Stina, a iznimno naporan, ali i vrlo uspješan gastro dan, 125 profesionalnih kuhara i njihovih pomoćnika završilo je zajedničkim fotografiranjem oko cvjetnog aranžmana koji će na središnjem varaždinskom trgu zajedno s Varaždincima dočekati ulazak Hrvatsku u europsku obitelj.



Pisane vijesti