Otvorena jubilarna 20. Vinistra

Ministar turizma Darko Lorencin te ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina, uz župana Istarske županije Ivana Jakovčića i gradonačelnika Poreča Edija Štifanića, nazočili su svečanoj sjednici Skupštine udruge Vinistra povodom 20. jubilarne manifestacije VINISTRA 2013. Skupštinom je službeno otvorena „VINISTRA 2013“, jedna od najvećih vinskih manifestacija u Hrvatskoj.

Ministar Lorencin rekao je kako je vino utkano u turistički proizvod kao odličan promotor naše zemlje, jer hrvatska vina kod gostiju bude emocije i doživljaje koji ih podsjećaju na boravak u Hrvatskoj, gdje su ih kušali u autohtonom okruženju. Potrebno je još jače povezati znanost i gospodarstvo te povećati kvalitetu i kvantitetu vinske proizvodnje, što će rezultirati većom turističkom potrošnjom, dodao je.

Ministar Jakovina najavio je nove izazove ulaskom Hrvatske u Europsku uniju, pri čemu će biti puno posla te pozvao vinare da iskoriste sredstva iz europskih fondova koja će biti dostupna od početka sljedeće godine, a samo o nama ovisi koliko će nam Europa pomoći u razvoju.

Vino je jedan od suvremenih simbola Istre, najjače vinarske regije u Hrvatskoj, rekao je župan Jakovčić, o čemu svjedoči i priča o uspjehu Vinistre u posljednjih 20 godina.

20. Međunarodna izložba istarskih vina i opreme za vinogradarstvo i vinarstvo – Vinistra,  održava se do nedjelje 12. svibnja 2013. godine.



Pisane vijesti