Otvoreni natječaji za financijske potpore EU

Delegacija Europske unije u RH objavila je u biltenu za mjesec travanj popis otvorenih natječaja za financijske potpore Europske unije.

Opća uprava za komunikaciju Europske komisije (DG COMM) uputila je poziv na podnošenje prijedloga za odabir organizacija prihvatljivih za primanje bespovratnih sredstava i tehničke pomoći u zamjenu za pružanje sjedišta za javne informacijske centre skupno poznate kao "Mreža informacijskih centara Europe Direct" za razdoblje od 2013. do 2017. Mreža informacijskih centara Europe Direct jedno je od glavnih sredstava Europske unije za informiranje europskih građana i promicanje njihova sudjelovanja na lokalnoj i regionalnoj razini. Opći je cilj poziva učiniti informacije lako dostupnima građanima i dati im priliku da izraze i razmijene stajališta o svim područjima djelovanja EU-a, a posebno onima koja utječu na svakodnevni život ljudi. Ti su centri mjesta za komunikaciju s javnošću za sve institucije EU-a i surađuju s drugim aktivnim partnerima u informiranju. Oni dopunjuju i podupiru rad predstavništava Europske komisije i informacijskih ureda Europskog parlamenta na lokalnoj i regionalnoj razini. Rok za podnošenje prijava je 20. lipnja 2013., a detalje možete pronaći na internetskoj stranici Delegacije EU u RH.

Središnja agencija za financiranje i ugovaranje (SAFU) raspisuje natječaj za podnošenje projektnih prijedloga za ulaganje u infrastrukturu (razvoj postojećih poslovnih zona te novih i postojećih poslovnih inkubatora i ostalih poslovnih subjekata koji udružuju i pružaju potporu malim i srednjim poduzetnicima ili koji ulažu u razvoj i unapređenje javne turističke infrastrukture vezane za zdravstveni, kulturni i aktivni turizam) kao i investicije u prateće usluge u hrvatskim županijama označenima kao "regije koje zaostaju u razvoju" unutar Operativnog programa za regionalnu konkurentnost (Virovitičko-podravska, Vukovarsko-srijemska, Brodsko-posavska, Sisačko-moslavačka, Šibensko-kninska, Osječko-baranjska, Ličko-senjska, Požeško-slavonska, Karlovačka i Zadarska) uz financijsku pomoć iz Instrumenta pretpristupne pomoći (IPA). Prijaviti se mogu neprofitne pravne osobe s izuzetkom javnih institucija, organizacija i agencija registrirane kao d.o.o. kao i tijela regionalne ili lokalne vlasti, gospodarske, poljoprivredne, obrtničke ili industrijske komore, istraživački, obrazovni, zdrastveni instituti, lokalne razvojne agencije ili turističke zajednice. Rok za podnošenje prijava je 13. lipnja 2013., a detalje možete pronaći na internetskoj stranici SAFU-a.

Europska komisija objavila je poziv na natječaj za prijavu projekata u okviru programa LIFE+. LIFE+ je centralizirani program kojim upravlja Europska komisija, što znači da EK objavljuje godišnji poziv na podnošenje prijedloga, na koji države članice Komisiji putem nadležnog nacionalnog tijela dostavljaju prijedloge projekata. Program se sastoji od tri glavne komponente: Zaštita prirode i biološka raznolikost, Politika zaštite okoliša i upravljanja i Informativne i komunikacijske aktivnosti. Prvi put u programu sudjeluje i Hrvatska, što je omogućeno potpisivanjem Ugovora o pristupanju RH Europskoj uniji. Ulaskom u EU od 1. srpnja 2013. za RH se očekuju dostupna financijska sredstva u iznosu od 1,25 milijuna eura, za razdoblje srpanj–prosinac 2013., odnosno od ulaska RH u EU do kraja tog proračunskog razdoblja. Korisnici projekata mogu biti javna i/ili privatna tijela i institucije. Prijave se podnose elektronski, putem nadležnog nacionalnog tijela odnosno Ministarstva zaštite okoliša i prirode (nacionalna kontaktna točka: biserka.puc@mzoip.hr). Rok za podnošenje prijava je 25. lipnja 2013., a detalje možete pronaći na internetskoj stranici Ministarstva zaštite okoliša i prirode. (Hina)



Pisane vijesti