Pripreme za gradnju karlovačkog akvarija vrijednog 3,5 milijuna kuna

U Karlovcu je u izradi tehnička dokumentacija za gradnju 3,5 milijuna eura vrijednog kompleksa akvarija u kojem će obitavati primjerci 90 posto svih europskih vrsta slatkovodnih riba.

Turističko-sportsko-rekreacijski centar Slatkovodni akvarij Karlovac – KAquarium, vrijedan 3,5 milijuna eura, počet će se graditi krajem ove godine na desnoj obali Korane u Karlovcu, rekao je danas na predstavljanju projekta karlovački gradonačelnik Damir Jelić.

U godinu dana u projekt, na kojem rade grad Karlovac i KARLA - Razvojna agencija Karlovačke županije, Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije već je uložilo pola milijuna kuna, a prošlog su mjeseca ministar Branko Grčić i gradonačelnik Karlovca Damir Jelić potpisali sporazum po kojemu to ministarstvo s još 930.000 kuna financira potrebnu tehničku dokumentaciju te je u tijeku natječaj za to.

Gradonačelnik Karlovca Damir Jelić rekao je kako u ovoj fazi više nema dvojbe da će Karlovac za dvije do tri godine imati jedini slatkovodni akvarij u Hrvatskoj jer "više nema natrag" te kako vjeruje da će biti financiran novcem iz strukturnih fondova Europske unije jer ga je Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU-a svrstalo među sedam najbolje pripremljenih od 300 pristiglih projekata za financiranje iz strukturnih fondova EU-a.

Predstavljajući projekt, direktor KARLA-e Viktor Šegrt i Marina Grčić rekli su u ime grada da će to biti jedini akvarij slatkovodne ribe u Hrvatskoj i jedini takav turistički sadržaj od Beča do Turske. U sklopu tog projekta bit će deset akvarija (25 prostornih metara svaki) i 30 manjih bazena za 150 vrsta riba od kojih i 40 hrvatskih endemskih.

Sadržavat će 90 posto svih europskih vrsta slatkovodnih riba, zbog čega na godinu očekuju najmanje trideset tisuća posjetitelja iz cijele regije - studente, znanstvenike raznih instituta, učenike strukovnih i drugih škola, članove različitih ekoloških udruga te obitelji i turiste koji će za tu namjenu, rekla je Grčić, silaziti s autoceste na putu prema moru.

KAquarium će biti u zgradama koje su prije nekoliko godina izgrađene za autokamp od kojeg je grad odustao. Na suprotnoj je obali od Foginova kupališta te u neposrednoj blizini hotela "Korana-Srakovčić" i stoljetnoga Vrbanićeva perivoja. (Hina)



Pisane vijesti