Ubrzan postupak izdavanja viza za turiste iz Rusije, Ukrajine i Turske

S ciljem pojednostavljenja i ubrzavanja postupka izdavanja viza za turiste iz Rusije, Ukrajine i Turske, Ministarstvo turizma i Ministarstvo vanjskih i europskih poslova, nadležno za vizni režim, poduzimaju niz mjera kako bi turistima s navedenih rastućih tržišta pojednostavili proces dobivanja viza. Tako je, primjerice, potpisan ugovor s tzv. viznim centrom VFS Global, posredstvom kojeg će biti moguće podnijeti zahtjev za vizu u 18 gradova diljem Ruske Federacije (krajem svibnja/početkom lipnja) i to za bilo koju svrhu, uz iznimku akreditiranih agencija koje mogu podnositi zahtjeve isključivo za turističke svrhe. „Uvođenje viza za državljane Rusije, Ukrajine i Turske manjim će dijelom utjecati  na turistički promet s tih tržišta jer se pad broja gostiju, upravo zbog uvođenja viza, dogodio i drugima, pa bi bilo nerealno očekivati da ćemo to uspjeti zaobići. Ipak, vjerujemo da su ruski, ukrajinski i turski turisti do sada već prepoznali Hrvatsku kao privlačno odredište za odmor te da, u konačnici, neće zaobilaziti našu zemlju. Posljednjih nekoliko godina turisti s navedenih tržišta ostvaruju kontinuiran i snažan rast turističkog prometa te vjerujemo kako će taj trend biti nastavljen i ubuduće“, rekao je ministar turizma Darko Lorencin.

S ciljem pojednostavljenja i ubrzavanja postupka izdavanja viza za turiste iz Rusije, Ukrajine i Turske, Ministarstvo turizma i Ministarstvo vanjskih i europskih poslova, nadležno za vizni režim, poduzimaju niz mjera kako bi turistima s navedenih rastućih tržišta pojednostavili proces dobivanja viza.

Tako je, primjerice, potpisan ugovor s tzv. viznim centrom VFS Global, posredstvom kojeg će biti moguće podnijeti zahtjev za vizu u 18 gradova diljem Ruske Federacije (krajem svibnja/početkom lipnja) i to za bilo koju svrhu, uz iznimku akreditiranih agencija koje mogu podnositi zahtjeve isključivo za turističke svrhe.

Veleposlanstvo RH u Moskvi, koje je jedino ovlašteno za izdavanje viza, strankama je na raspolaganju od ponedjeljka do četvrtka, od 9.30 do 13.30 sati. Svi zaprimljeni zahtjevi s potpunom dokumentacijom obrađuju se istog dana, a konzularni službenici dnevno primaju oko 200 pojedinačnih stranaka te deset do petnaest predstavnika putničkih agencija. Vize se izdaju u roku od pet radnih dana, a ukoliko je riječ o žurnom postupku, izdaju se u roku do tri radna dana ili čak istog dana, ukoliko za to postoji mogućnost. Putovnice s unesenim vizama izdaju se strankama svakog radnog dana od 14 do 16 sati.

S druge strane, putničke agencije koje su akreditirane pri Veleposlanstvu, a kojih ima stotinjak, posreduju u podnošenju zahtjeva i izdavanju viza na način da njihov ovlašteni predstavnik donosi zahtjeve za vizu, zajedno s putovnicama,  u Veleposlanstvo i preuzima putovnice ruskih turista s izdanim vizama. Akreditirane agencije donose zahtjeve svakog radnog dana, prema rasporedu kojeg je izradilo Veleposlanstvo u suradnji s agencijama i prema njihovim prijedlozima. Zahtjeve predaju odvojeno od pojedinačnih podnositelja zahtjeva i za njih su zaduženi posebni konzularni službenici.

Veleposlanstvo RH u Kijevu je strankama na raspolaganju od ponedjeljka do četvrtka, od 10 do 12 sati, a svi zaprimljeni zahtjevi s potpunom dokumentacijom obrađuju se u najkraćem roku. Vize se, sukladno Sporazumu, izdaju u roku od dva radna dana. Zahtjev u prosjeku dnevno preda 30 do 40 pojedinačnih stranaka, a vize se izdaju svakog dana od 15 do 17 sati. Trenutno je akreditirano 90-tak putničkih agencija.

Veleposlanstvo RH u Ankari ima radno vrijeme od ponedjeljka do petka, od 10 do 13 sati. Svi zaprimljeni zahtjevi s potpunom dokumentacijom također se obrađuju u najkraćem roku, a dnevno konzularni službenici primaju od 20 do 30 stranaka.

Na području Republike Turske akreditirano je 14 putničkih agencija, uglavnom fokusiranih na područje grada Dubrovnika. Najveći broj akreditiranih agencija predaje zahtjeve za izdavanje viza u Generalnom konzulatu RH u Istanbulu, koje je za stranke otvoreno od ponedjeljka do petka od 9 do 12 sati. Službenici dnevno primaju od 50 do 70 stranaka. S obzirom da je Istanbul i važno prometno čvorište, broj stranaka dnevno zna dosegnuti do 150.

Trenutno u Konzularnim odjelima svih triju veleposlanstava, kao i u Generalnom konzulatu RH u Istanbulu, radi dovoljan broj konzularnih službenika. U skladu s potrebama, odnosno u slučaju većeg broja zahtjeva za izdavanje viza tijekom ljetnih mjeseci, njihov će se broj povećati.

„Uvođenje viza za državljane Rusije, Ukrajine i Turske manjim će dijelom utjecati  na turistički promet s tih tržišta jer se pad broja gostiju, upravo zbog uvođenja viza, dogodio i drugima, pa bi bilo nerealno očekivati da ćemo to uspjeti zaobići. Ipak, vjerujemo da su ruski, ukrajinski i turski turisti do sada već prepoznali Hrvatsku kao privlačno odredište za odmor te da, u konačnici, neće zaobilaziti našu zemlju. Posljednjih nekoliko godina turisti s navedenih tržišta ostvaruju kontinuiran i snažan rast turističkog prometa te vjerujemo kako će taj trend biti nastavljen i ubuduće“, rekao je ministar turizma Darko Lorencin.

Da su Rusija, Ukrajina i Turska važna hrvatska emitivna tržišta te ujedno i tržišta s kojih kontinuirano ostvarujemo povećan turistički promet, dokazuju i podaci sustava turističkih zajednica. Tako je u 2012. godini u Hrvatskoj ostvareno 1,75 milijuna noćenja i 210,8 tisuća dolazaka ruskih turista, što u odnosu na godinu prije predstavlja porast od 10,5 posto u noćenjima te 10 posto u dolascima.

Turisti iz Ukrajine prošle su godine zabilježili više od 518 tisuća noćenja i oko 73 tisuće dolazaka, odnosno 27 posto više noćenja i 23 posto više dolazaka u odnosu na 2011. godinu.

Pozitivne rezultate turističkog prometa ostvarili su i turisti iz Turske. Zabilježeno 131,8 tisuća noćenja i 51,6 tisuća dolazaka turskih turista, što predstavlja porast od 17 posto u dolascima, dok su noćenja ostala na sličnoj razini kao 2011. godine.

Prema podacima predstavništva Hrvatske turističke zajednice u Moskvi, prodaja paket aranžmana na ruskom tržištu trenutno je u punom jeku. Prodaja aranžmana za Hrvatsku nešto je slabije dinamike u odnosu na prošlu godinu, što je u skladu s očekivanjima, s obzirom na vizni režim.



Pisane vijesti