Ove sezone 15 ticanja putničkih brodova

Opatijsku luku ove godine će putnički brodovi odnosno kruzeri ticati ukupno 15 puta, a s njima će u Opatiju doći oko 2300 turista iz cijeloga svijeta, rečeno je danas na konferenciji za novinare u Županijskoj lučkoj upravi Opatija-Lovran-Mošćenička Draga.

Riječ je najavljenim uplovljavanjima tri manja kruzera, čiji gosti ne žele gužve velikih gradova nego manje destinacije, a veće su platežne moći. Na kopnu borave 5 do 12 sati i žele posjetiti odredišta udaljena najviše dva do tri sata vožnje.

Najveći od tih brodova može primiti 700 putnika, a svi će u Opatiju dolaziti od travnja do listopada ove godine.

Sva tri broda već su bila u Opatiji i svake godine povećavaju broj ticanja opatijske luke što, istaknuto je, znači da je to za njih prihvatljiva destinacija. Prošle godine putnički brodovi do opatijske luke doplovili su 10 puta.

Na konferenciji je rečeno da se opatijska lučka uprava založila za taj novi dio turističke ponude, da se za sada orijentirala na prihvat manjih brodova s do 1000 putnika.

Ravnatelj lučke uprave Zdravko Debelić i predsjednik Upravnog vijeća te lučke uprave O`Brien Sclaunich podsjetili su da je započet projekt dogradnje Luke Opatija sa svim potrebnim sadržajima i mogućnošću prihvata velikih brodova te drugim sadržajima koji bi obuhvatili potrebe turista i grada Opatije za sljedećih nekoliko desetljeća.

Očekuje se da će dokumentacija za taj projekt biti gotova u prva dva mjeseca 2014., kao i lokacijska dozvola, a do tada bi trebala biti pripremljena i kandidatura tog projekta za EU fondove. Novac za izradu dokumentacije osigurali su resorno ministarstvo, Primorsko-goranska županija i Grad Opatija.

Radovi će se moći ostvarivati po fazama, vodeći brigu o turistima i sezoni, a konačna vrijednost projekta bit će poznata u drugoj fazi njegove izrade. (Hina)



Pisane vijesti