Predstavljen program Festivala Kvarner 2013

Na današnjoj konferenciji za novinare održanoj u Villi Angiolina u Opatiji, predstavljen je program Festivala Kvarner 2013. kojega, među ostalima podupire i Ministarstvo turizma.

I u novoj sezoni Festival Kvarner predstavlja se s izuzetnim koncertnim programom u Opatiji. Tu, prije svega, treba naglasiti aktivnosti Festivala kao koordinatora u EU-projektu „Glagolica – A European Musical Language“ (GLAGO).

Festival Kvarner započinje 20. lipnja nastupom francuskog baroknog ansambla L’Arpeggiata, koji je pod glazbenim vodstvom Christine Pluhar, porijeklom iz Graza, prošle godine oduševio opatijsku publiku. Naziv nedavno objavljenog albuma „Mediterraneo“ ujedno je i program te večeri, kada će se Kristalna dvorana hotela Kvarner pretvoriti u brod, kojim će posjetitelji krstariti glazbenim postajama na obalama Mediterana.

Dva dana kasnije, 22. lipnja Festival će se na kratko preseliti u obližnji Kastav, gdje će nastupiti Testore Quartett, gudački kvartet sastavljen od članova Orkestra Purpur, svojim programom „Pure“.

Na glazbeno-povijesno putovanje u srednji vijek povest će nas Ensemble Dialogos 25. lipnja, u okviru EU-projekta GLAGO. Muzikologinja, pjevačica i autorica Katarina Livljanić, koja drži katedru za srednjovjekovnu glazbu na pariškoj Sorboni, ubraja se među vodeće svjetske stručnjake za srednjovjekovnu glazbu, te će večeri predstaviti glazbeno-scensku interpretaciju slavnog Marulićevog epa „Judita“, koji se temelji na biblijskoj priči o Juditi i Holofernu.

Prije ljetne stanke, prvi dio festivalske sezone bit će zaključen koncertom koji se nalazi u središtu EU-projekta GLAGO: Orkestar Purpur će 26. lipnja zajedno s ansamblom Festivala Kvarner i Akademskim zborom „Ivan Goran Kovačić“ izvesti „Te Deum“ Antona Brucknera, „Lohengrin“ Richarda Wagnera i „Uvertiru 1812.“ P. I. Čajkovskog. Multimedijalni doživljaj omogućiti će gostovanje instituta Ars electonica iz Austrije.

Dok Festival Kvarner u EU projektu ima ulogu koordinatora, Jugokoncert (SR) i Ljubljana Festival (SLO) sudjeluju kao koorganizatori. Zahvaljujući partnerstvu, GLAGO koncert će otvoriti ovogodišnji Ljubljana Festival 27. lipnja, te biti predstavljen u Beogradu 2. srpnja.

Festival Kvarner uključen je i u centralnu službenu proslavu ulaska Republike Hrvatske u Europsku uniju 30. lipnja na Trgu bana Jelačića.

Nakon ljetne stanke, festival se nastavlja gostovanjem Purpur orkestra 16. rujna. Orkestar Purpur rezultat je EU projekta „PurPur – European Sound Interchange“, a u skladu s nazivom koncerta „Purpur in Jeans“, orkestar – sastavljen od iznimno talentiranih mladih glazbenika iz cijele Europe – ovaj će se put predstaviti uz tango i klezmer (židovska na-rodna glazbena tradicija) u raznim varijantama.

Sljedećeg dana, 17. rujna orkestar Purpur će pod ravnanjem Michaela Fendrea, kao operni orkestar, pratiti osam prvoklasnih pjevača u izvedbi opere „Orlando Paladino“ Josepha Haydna, a ova i ostale operne produkcije u 2014. godini dio su novog EU-projekta „Purpur – A European Opera Sound“ (Projekt EOS) kao follow-up projekta PurPur.

Festival Kvarner ove godine zatvara koncertnu sezonu 6. prosinca, kada će Orkestar Purpur pod motom „Pure Chocolate“ pružiti priliku za uživanje ne samo u glazbi, nego i u savršenom okusu Zotter čokolade.



Pisane vijesti