Poruka ministra Božidara Kalmete povodom Svjetskog dana turizma 27. rujna

Povodom Svjetskog dana turizma koji se ove godine obilježava pod motom „Turizam obogaćuje“ ministar mora, turizma, prometa i razvitka Božidar Kalmeta upućuje svoju poruku: 

"Na ovaj dan kada čitav svijet obilježava Dan turizma posebno me raduje što će Hrvatska i ove godine zasigurno ostvariti još jednu rekordnu turističku godinu, a što pokazuju dosadašnji  turistički rezultati, ali i odlične najave u posezoni.

Iako je još prerano govoriti o točnim iznosima, vjerujemo da će ovu godinu Hrvatsku posjetiti više od 10 milijuna turista i da ćemo premašiti 6 milijardi eura prihoda od hrvatskog turizma koji čini petinu bruto društvenog proizvoda naše zemlje. Sve te brojke dovoljno govore o važnosti turizma za hrvatske građane koji svi trebaju postati svjesni da žive od turizma, premda je izravno oko 80 tisuća stalno zaposleno u tom rastućem sektoru.

Hrvatski turizam čini našu zemlju prepoznatljivom u svijetu, no tu ne smijemo stati jer je on i naša šansa za plasman i izvoz hrvatskih proizvoda bez prelaska državne granice. S tim ciljem smo u suradnji s HGK predstavili studiju „Hrvatski proizvod za hrvatski turizam“ i raspršili iluzije o visokoj uvoznoj ovisnosti turizma Hrvatske, no isto tako želimo dodatno povećati udio domaćih proizvoda u hotelima i restoranima te u privatnom smještaju.

Posebno smo ponosni na program „Poticaj za uspjeh“ kojim je u posljednjih nekoliko godina stvoren novi i autentičan hrvatski turistički proizvod uz državnu pomoć u subvencioniranju kamate za 162 nova mala obiteljska hotela, a vjerujemo da će se u naredne tri godine otvoriti njih još  tristotinjak. Takvi novi kapaciteti hrvatskog turizma visoke kategorije otvorili su više od 2.000 novih radnih mjesta, od čega je trećina na kontinentu.

Upravo kako bi potaknuli turistički razvoj i u unutrašnjosti Hrvatske te udio kontinenta u cjelokupnom hrvatskom turističkom proizvodu, sustavno potpomažemo tradicijsku i prirodnu baštinu. Bespovratnim državnim potporama tako su obnovljeni mnogi objekti tradicijskih zanata (vodenice, kovačnice, pilane i sl.), seljačkih gospodarstava i tradicijske arhitekture, čime se proširuje turistička ponuda i stvaraju daljnji uvjeti za razvoj turizma u ruralnim i zaštićenim područjima.

Vjerujemo da ćemo ovim našim naporima, ali i nužnim angažmanom turističkih djelatnika i svih građana kao domaćina Hrvatske zadržati i ojačati položaj Hrvatske u turističkom svijetu."

World Tourism Organization - www.unwto.org/ 
'Tourism Enriches' /video



Pisane vijesti