Hrvatski kuharski savez: Autohtona jela još nisu dovoljno prisutna na jelovnicima

Unatoč brojnim nastojanjima, željama i htjenjima autohotna jela i namirnice još se ne nalaze u dovoljnoj mjeri na jelovnicima hrvatskih restorana i hotela, a glavni uzrok takvom stanju je nedostatak jasne i prepoznatljive turističke strategije, rečeno je na III. kongresu kuhara i slastičara Hrvatskog kuharskog saveza (HKS).

Tijekom svečanosti otvorenja kongresa, održane u Gradskom kazalištu Joze Ivakića, obilježena je i 10. obljetnica osnutka Hrvatskog kuharskog saveza. Predsjednik saveza Damir Crleni, kazao je kako je HKS kroz deset godina postojanja neumorno radio na očuvanju hrvatske gastronomske baštine, koju će s ponosom unijeti i u EU.

"Razvoj hrvatskog turizma nije moguć bez cjelokupne hrvatske strategije u turizmu", poručio je Crleni, dodajući kako Hrvatska, s obzirom na resurse kojima raspolaže, mora postati izvoznik, a ne uvoznik hrane. Prema njegovim riječima HKS danas okuplja 20 županijskih te četiri gradske udruge kroz koje djeluje više od 500 članova. U sklopu saveza djeluje i Kulinarska akademija kao poseban oblik stručnog usavršavanaj kuhara i slastičara.

Govorili su i vukovarsko-srijemski župan Božo Galić i vinkovački gradonačelnik Mladen Karlić, a potom su dodijeljene nagrade i priznanja u prigodi desete obljetnice postojanja HKS. Nagrade za životno djelo dodijeljene su kuharima Antonu Čehiću, Slavku Večeriću, Branku Ognjenoviću i Boži Lučiću.

Održan je i okrugli stol s temom "Smještaj, autohtona jela i namirnice u razvoju turizma Slavonije, Baranje i Srijema".

Kuhar Branko Čuka iz zagrebačkog hotela "Westin" pohvalio je projekt Ministarstva turizma koji za cilj ima da što više restorana u jelovnike uvrsti isključivo autohtona jela, izrazivši pritom žaljenje što se s tim projektom zastalo.

"Šteta što je u provedbi tog projekta došlo do određene stanke. Projekt je inače savršen. Predviđa da 70 posto jela na meniju moraju biti autohotna što ponekad i nije tako lako ostvariti i predstavlja veliku obvezu za restoran", kazao je predsjednik HKS-a Damir Crleni. Prema njegovim riječima, kuhari danas moraju biti i menadžeri, poznavatelji informatike i biti usmjereni na cjeloživotno obrazovanje te se kod vlasnika restorana ili hotela moraju znati izboriti za dobrobit svoje kuhinje.

Anton Čehić iz Strukovne škole Rovinj upozorio je kako se u istarskim strukovnim školama koje obrazuju učenike za zanimanja kuhar i slastičar jako malo radi na edukaciji. Prema njegovim riječima škole mjesečno za namirnice po učeniku dobiju tek 25 kuna, što je nedostatno.

U sklopu kongresa, na Trgu bana Josipa Šokčevića poslijepodne će se upriličiti humanitarna akcija tijekom koje će građani po prigodnim cijanama moći kupiti komad od ukupno stotinu torti "Dolcele" i "Dukata", a prikupljena sredstva namijenjena su vinkovačkoj Udruzi "Mladi protiv gladi" i socijalnoj samoposluzi koju ta udruga vodi. (Hina)



Pisane vijesti