Dodjela nagrade Zlatna penkala

Svečana dodjela godišnje nagrade „Zlatna penkala“, koju Hrvatska turistička zajednica dodjeljuje stranim turističkim novinarima za njihov doprinos u promidžbi Hrvatske na stranim tržištima, održat će se u Zadru, u subotu 20. travnja 2013. godine u Crkvi Sv. Donata.

Kandidate za ovu nagradu nominiraju predstavništva i ispostave HTZ-a u svijetu i to u dvije kategorije: za najbolji tiskani materijal i najbolju TV ili radijsku emisiju.

Ove je godine nominirano 18 radova iz tiska, 11 televizijskih priloga te 2 radio priloga s ukupno 20 tržišta. Dva najbolja rada dobit će Grand Prix, dok će ostalima biti uručena nagrada „Zlatna penkala“ za najbolje reportaže na svojim tržištima.

Nominirani novinari dolaze iz cijelog svijeta i u protekloj su godini svojim pisanjem i reportažama na osobit način predstavili ljepote i turističku ponudu Hrvatske. Svoj dolazak u Zadar potvrdilo je 23 novinara iz Austrije, Belgije, Češke, Francuske, Italije, SAD-a, Mađarske, Nizozemske, Njemačke, Poljske, Slovenije, Finske, Irske i Japana. 

Novinari finalisti će u Zadru boraviti od 19. do 21. travnja te će u prigodnom programu upoznati potencijale grada i njegove okolice. Novinarima će se predstaviti turistička, kulturna, povijesna te enogastronomska ponuda Zadra i županije, što uključuje posjet Muzeju antičkog stakla, poseban performans na Morskim orguljama, posjet Muzeju zlata i srebra Zadra, vožnju brodom zadarskim arhipelagom te posjet Nadinu.

O Zlatnoj penkali

U cilju poboljšanja promidžbe Hrvatske na stranim tržištima, Hrvatska turistička zajednica godinama organizira studijska putovanja za strane novinare, kojima je cilj informirati o turističkim potencijalima i ljepotama Hrvatske. Nagrada „Zlatna penkala“ dodjeljuje se reportažama nastalima kao rezultat studijskih putovanja, a u kojima su strani autori prepoznali i na izniman način prenijeli svojoj publici autentičnost, tradiciju i ljepote Hrvatske. Zahvaljujući izumitelju penkale Slavoljubu Penkali, nalivpero i kemijska olovka, kao svojevrsni simboli novinarske profesije upravo su iz Hrvatske krenuli u svijet. Mjesto dodjele nagrade mijenja se svake godine, a dosad su dodjele nagrade Zlatna penkala održane u Zagrebu, Splitu, Rovinju, Opatiji, Dubrovniku, Čakovcu, Osijeku i Otočcu.



Najave