Za predsjednika UHPA-e ponovno izabran Boris Žgomba

Ministarstvo turizma i Udruga hrvatskih putničkih agencija (UHPA) ostvaruju dugogodišnju uspješnu suradnju, a UHPA se profilirala kao jedna od ključnih strukovnih udruga u turističkom sektoru Hrvatske. S Ministarstvom turizma udruga usko surađuje i u pripremi izmjena i dopuna novog Zakona o pružanju usluga u turizmu te na nizu obrazovnih i drugih programa, rekao je pomoćnik ministra turizma Davor Ižaković na današnjoj 26. Skupštini UHPA-e – strukovne udruge i 21. Skupštini UHPA-e – udruge poslodavaca.

Dodao je kako se ovih dana očekuje usvajanje Strategije razvoja hrvatskog turizma do 2020. godine u Saboru te rekao kako u realizaciji ciljeva i aktivnosti, zacrtanih Strategijom, izuzetno važnu ulogu imaju UHPA i putničke agencije. Suradnju  i partnerstvo s UHPA-om, nastavio je pomoćnik Ižaković, Ministarstvo i ubuduće očekuje u provedbi niza aktivnosti, obrazovnih i ostalih programa.

Na današnjoj skupštini su, između ostalog, usvojena izvješća o radu i financijskom poslovanju UHPA-e za 2012. godinu te su razriješena dužnosti dosadašnja tijela UHPA-e: predsjednik te članovi Nadzornog i Upravnog odbora. Pet-minutnim izlaganjima članovima UHPA-e su se predstavila trojica kandidata za novog predsjednika ove strukovne udruge: Pavle Marković iz agencije Ban Tours, Vladislav Šestan iz agencije Atlas te dosadašnji predsjednik UHPA-e i vlasnik agencije Uniline Boris Žgomba.

Nakon glasovanja izabrani su sljedeći članovi tijela UHPA-e: za predsjednika je izabran Boris Žgomba (Uniline d.o.o.), za članove Nadzornog odbora Gordana Marion (Autotrans d.o.o.) i Ana Predovan-Brkarić (Travelana d.o.o.), a za članove Upravnog odbora Michele Bassanese (Plavo more d.o.o.), Ljiljana Domijan-Pirjak (Jadroagent d.d.), Zlatko Škunca (Sunturist d.o.o.), Jurica Glavina (Eklata d.o.o.), Boro Aleksić (Elite travel d.o.o.), Suzana Kovačević (Kompas Zagreb d.o.o.), Vesna Pritchard (Globtour event d.o.o.), Goran Hrnić (Gulliver Travel d.o.o.) i Euro Juričić (Atlas Rabac d.o.o.).

Boris Žgomba je cijeli radni vijek proveo u turizmu. Kompaniju Uniline, čiji je i predsjednik Uprave, osnovao je 1996. godine kao incoming turoperatora za Hrvatsku.  Aktivno je angažiran u turističkim događanjima u zemlji i inozemstvu. Osim što je predsjednik ECTAA-e, Europskog udruženja turoperatora i organizatora putovanja, Žgomba je od 2009. godine i predsjednik Udruge hrvatskih putničkih agencija, prije čega je bio član Upravnog odbora UHPA-e. Uz navedeno, član je i Vijeća Hrvatske turističke zajednice, Turističkog vijeća Istarske županije te Turističkog vijeća grada Pule, kao i član gospodarskog vijeća Hrvatske gospodarske komore – Županijske komore Pula.

Na sjednici se raspravljalo i o aktualnim pitanjima agencijskog poslovanja u Hrvatskoj, o pripremi prijedloga Zakona o pružanju usluga u turizmu te o izazovima s kojima će se agencije susresti s ulaskom Hrvatske u Europsku uniju.



Pisane vijesti