Održana međunarodna radionica Calypso – Kultura dostupna svima

U Ministarstvu turizma održana je radionica projekta Europske komisije Calypso – „Kultura dostupna svima“, na kojoj su hrvatski predstavnici i partneri iz Malte i Finske razmijenili iskustva u implementaciji spomenutog projekta, s naglaskom na rad u području pristupačnog turizma. Uz to, predstavnici udruga osoba s invaliditetom predstavili su sudionicima projektne aktivnosti koje provode s ciljem olakšavanja putovanja i svakodnevnog života osobama s posebnim potrebama. Uz predstavnike osoba s invaliditetom, na radionici su sudjelovali i predstavnici strukovnih udruga u turizmu (UHPA, UNPAH i UPUHH).

„Hrvatska, kao turistička zemlja posvećuje veliku pažnju socijalnom turizmu, odnosno stvaranju preduvjeta za turizam dostupan svima. Uz sunce i more, jedan od ključnih ciljeva u nedavno usvojenoj Strategiji razvoja hrvatskog turizma, upravo je stvaranje dodatnih sadržaja i motiva dolaska koji će odmor u Hrvatskoj učiniti privlačnijim za razne profila turista, između ostaloga i za osobe s invaliditetom. Vjerujemo da hrvatski turizam može biti industrija doživljaja i emocija te da će upravo ovakve radionice i susreti pridonijeti stvaranju mnoštva kvalitetnih proizvoda i programa iz ovog područja“, istaknuo je Želimir Kramarić, pomoćnik ministra turizma.

Cilj projekta je omogućavanje svim skupinama društva odlazak na odmor, a prije svega je usmjeren na osobe starije od 65 godina i umirovljenike, osobe s invaliditetom, mlađe osobe između 18 i 30 godina te socijalno ugroženije obitelji s djecom.

Ministarstvo turizma je u ovu inicijativu, koja doprinosi povećanju turističkog prometa izvan glavne sezone, uključeno od 2008. godine, dok u provedbi projekta „Kultura dostupna svima“ sudjeluje od siječnja 2012. godine.



Pisane vijesti