Dani hrvatske kulture u Japanu

Od 7. do 16. 2. 2013. u Japanu su se održavali dani hrvatske kulture povodom obilježavanja dvadesete godišnjice uspostave diplomatskih odnosa Japana i Hrvatske. Niz događanja u Tokiju, Osaki, te gradu Nahi na Okinawi organizirala je hrvatska veleposlanica u Tokiju, Mira Martinec te počasni konzuli Republike Hrvatske u Osaki i Nahi, Hiroshi Ojima i Koichi Takakura i Jelena Yamasaki, promicateljica hrvatske kulture u Japanu, a uz potporu Hrvatske turističke zajednice Hrvatske, te više sponzora.

Posebno mjesto u događanjima zauzeo je niz predstavljanja hrvatske nematerijalne baštine, te radionice izrade licitara, koje je održala Nina Jecić, vlasnica obrta Licitar. Nakon uvodnih predavanja na engleskom jeziku, popraćenih prezentacijom s mnoštvom zanimljivih fotografija o licitarima, njihovoj povijesti i značenju u kulturnoj baštini Hrvatske, japanskim je gostima pokazano kako nastaje licitar, u čemu si i sami mogli sudjelovati.

Događanja u Japanu popraćena su i predstavljanjem hrvatske gastronomije, pod vodstvom splitskog gastro-umjetnika Hrvoja Žirojevića, te nizom koncerata po japanskim gradovima „2Cellos“, violončelista Luke Šulića i Stjepana Hausera.



Pisane vijesti