Predsjednik UHPA-e Boris Žgomba na stastanku s potpredsjednicom EK Vivian Reding

Predsjednik UHPA-e i ECTAA-e Boris Žgomba  u Bruxellesu sastao se s potpredsjednicom Europske Komisije (EK) Vivian Reding i skupinom vodećih ljudi u turističkoj industriji, 31. siječnja 2013. godine, kako bi raspravljali o reviziji „Direktive o paket aranžmanima“ (Package Travel Directive).

Sastanak je sudionicima omogućio da iznesu svoje mišljenje i rasprave promjene koje su se dogodile u turizmu od usvajanja Direktive devedesetih godina prošlog stoljeća.

Poseban naglasak bio je na liberalizaciji avioprijevoza i tome kako su novi načini poslovanja, poput poslovanja putem interneta, doprinijeli znatnim promjenama u navikama potrošača kod kupnje turističkih usluga. Stoga je postojeći zakonodavni okvir u dijelu spomenute Direktive potrebno prilagoditi novom poslovnom okruženju.

„Direktivu o paket aranžmanima treba revidirati kako bi se osiguralo ravnopravno natjecanje svih poslovnih subjekata imajući u vidu konkurentnost turističke industrije, što je presudno za gospodarstva svih država članica EU. Od iznimne je važnosti da ista pravila vrijede za cijelu industriju. U tom kontekstu, pozdravljam inicijativu potpredsjednice Reding da se raspravlja o ovako važnoj temi za turističku industriju“, istaknuo je Žgomba.

Ovakve promjene i prilagodbe očekuju i Hrvatsku skorim ulaskom u Europsku uniju, što će se znatno odraziti i na hrvatsko turističko gospodarstvo.

Očekuje se kako bi Europska komisija odluku o promjenama Direktive mogla donijeti do ljeta 2013. godine.



Pisane vijesti