Istra kreće u snažan razvoj cikloturizma

Daljnji razvoj cikloturizma u Istri i inicijativa za osnivanje nove destinacijske management kompanije (DMC), koja će se baviti razvojem biciklističkog turizma, bila je glavna tema radnog sastanka ministra Ostojića i predstavnika javnog i privatnog turističkog sektora Istre. Ovom je prilikom ministar Ostojić istaknuo kako je, s više od 60 milijuna aktivnih biciklista u Europi, cikloturizam jedan od ključnih proizvoda na kojem ćemo temeljiti daljnji razvoj i podizati konkurentnost hrvatskog turizma. Osnivanje prvog DMC za razvoj cikloturizma u javno-privatnom partnerstvu, predstavlja iskorak u daljnjoj diferencijaciji i još kvalitetnijem pozicioniranju Istre i Hrvatske, rekao je ministar.

Daljnji razvoj cikloturizma u Istri i inicijativa za osnivanje nove destinacijske management kompanije (DMC), koja će se baviti razvojem biciklističkog turizma, bila je glavna tema radnog sastanka ministra Ostojića i predstavnika javnog i privatnog turističkog sektora Istre. Na sastanku je prezentirano sadašnje stanje, gdje je u 2012. godini uloženo 4,35 milijuna kuna, te potencijali i planovi daljnjeg razvoja cikloturizma u Istri. Cikloturizam u pred i posezoni za Istru ima potencijal veći od 450 tisuća noćenja. Za daljnji sustavni razvoj ovog oblika turizma potrebno je na nivou destinacije razraditi zajednički plan razvoja cikloturizma Istre. Prije svega razviti javnu biciklističku infrastrukturu, postaviti model upravljanja, razviti strategiju marketinga i posebno važno, komercijalizaciju proizvoda.

Ovom je prilikom ministar Ostojić istaknuo kako je, s više od 60 milijuna aktivnih biciklista u Europi, cikloturizam jedan od ključnih proizvoda na kojem ćemo temeljiti daljnji razvoj i podizati konkurentnost hrvatskog turizma. Osnivanje prvog DMC za razvoj cikloturizma u javno-privatnom partnerstvu, predstavlja iskorak u daljnjoj diferencijaciji i još kvalitetnijem pozicioniranju Istre i Hrvatske, rekao je ministar.

Inicijativa za daljnji razvoj i osnivanje DMC-a za cikloturizam na nivou Istre podržana je od strane privatnog turističkog sektora i to predstavnika Istraturist Umag, Maistra, Laguna Poreč, Riviera Adria, Laguna Novigrad, Arenaturist te javnog sektora, odnosno predstavnika Istarske županije i Turističke zajednice Istre. Na sastanku je planirano osnivanje DMC-a u sklopu IRTA-e (Istarska razvojna turistička agencija), koja je u mješovitom javno-privatnom vlasništvu. Sastanak je održan u Istraturistovom hotelu Sol Garden Istra, inače bike hotelu namijenjenom aktivnom odmoru i obiteljima, koji je već u 2012. godini ostvario veliki iskorak u poslovanju vezano uz cikloturizam.

U drugom dijelu radnog boravka ministra Ostojića u Umagu, održan je NO IRTA-e, na kojem je imenovan novi direktor IRTA-e, Siniša Miljević, koji je do sada obavljao dužnost voditelja e-marketinga. Dosadašnji direktor, Renco Miletić odlazi u mirovinu, nakon duge i uspješne profesionalne karijere, tijekom koje je dao veliki doprinos razvoju hrvatskog i istarskog turizma, posebno kao financijski stručnjak u kompanijama Istraturist, Maistra i IRTA.



Pisane vijesti