Dubrovački hotelijeri uspješni

Ovogodišnja turistička sezona u Dubrovačko-neretvanskoj županiji najuspješnija je nakon Domovinskog rata, a hotelijerstvo je jedna od djelatnosti koja je unatoč brojnim problemima i krizi uspješno poslovala, istaknuto je na današnjoj sjednici strukovne grupe hotelijera i ugostitelja HGK Županijske komore Dubrovnik.

Kako je navedeno, 24 hotelske kuće, obuhvaćenih anketom ŽK Dubrovnik, bilježe povećanje noćenja za 7 posto te prihoda od 12 posto u odnosu na 2011. godinu.

Hotelske kuće raspolažu s 13.431 ležajem, prosječno su radile 224 dana, prosječna iskorištenost kapaciteta je bila 51 posto, a puna zauzetost 139 dana ili devet više nego u prvih devet mjeseci 2011.

Gotovo sve hotelske kuće u tom su razdoblju zabilježile dobit iz poslovanja s najvećim pojedinačnim iznosom od oko 30 milijuna kuna.

Udio hotelskih kapaciteta u ukupnim smještajnim kapacitetima Dubrovačko-neretvanske županije povećan je u 2012. na 36 posto u odnosu na 35 posto u 2011., a u gradu Dubrovniku s 49 na 53 posto.

Također istaknuto je kako su preneseni gubici za 15 hotelskih kuća narasli do 957 milijuna kuna, a nisu zabilježene ni velike investicije, odnosno u prvih devet mjeseci ove godine iznose 73 milijuna kuna.

Hotelijeri Dubrovačko-neretvanske županije očekuju da se trend uspješnog poslovanja nastavi i u 2013. godini. (Hina)



Pisane vijesti