Promocija hrvatskih zaštićenih područja kroz projekt Parkovi Dinarida

Predstavnici Svjetskog fonda za zaštitu prirode (WWF) predstavili su u Ministarstvu turizma projekt pod nazivom Parkovi Dinarskog luka – neotkriveni svijet, čiji je glavni cilj povezivanje i brendiranje zaštićenih područja u regiji Dinarida, po načelima održivog razvoja.

Projekt obuhvaća 75 nacionalnih, regionalnih i parkova prirode na teritoriju Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske, Kosova, Makedonije, Srbije i Slovenije, koji će se kroz zajedničku promociju nastojati istaknuti kao prepoznat proizvod na svjetskom turističkom tržištu. Vrijednost projekta iznosi 1,7 milijuna eura, a provodi se od siječnja 2012. do prosinca 2014. godine, uz financijsko pokroviteljstvo Ministarstva vanjskih poslova Norveške i MAVA fondacije.

Početkom 2013. godine započet će regionalna medijska kampanja projekta, a bit će organizirana i godišnja konferencija o toj temi, izleti novinara i studijski posjeti u parkove regije.

Kako bi se što bolje iskoristili prirodni potencijali regije Dinarida, više od 200 zaposlenika u zaštićenih područjima bit će obuhvaćeno raznim projektnim aktivnostima, između ostalog prolazit će edukaciju o održivom razvoju i o drugim temama. U sklopu projekta, neki će parkovi dobiti i Europsku povelju za održivi turizam, koja bi, prema primjerima europskih zaštićenih područja s takvim priznanjem, trebala pridonijeti boljem poslovanju te uključivanju lokalnog stanovništva u turističku ponudu pojedinog parka.

Prema nekim istraživanjima, turizam promatranja prirode sve je popularniji u svijetu, a turisti – zaljubljenici u prirodu, dnevno troše oko 250 eura. U Europi, primjerice, postoji oko 2,5 milijuna promatrača ptica, dok je samo u Velikoj Britaniji oko 5 milijuna ljubitelja orhideja.

WWF je najveća svjetska nevladina organizacija koja ima predstavništva u više od 100 zemalja i okuplja više od 5 milijuna članova iz cijeloga svijeta.



Pisane vijesti