UNWTO kampanja: Milijarda turista - milijarda mogućnosti

„Milijarda turista – milijarda mogućnosti“ – nova kampanja Svjetske turističke organizacije (UNWTO) poziva milijardu turista da poduzmu korake koji će predstavljati relevantan doprinos. 

Male promjene u ponašanju na putovanju mogu doprinijeti pozitivnoj promjeni diljem svijeta. Svjetska turistička organizacija (UNWTO) obilježit će ovom online kampanjom povijesnu prekretnicu - putovanje cijele milijarde turista po svijetu samo u jednoj, 2012. godini, pretvaranjem tih milijardu turista u milijardu mogućnosti.

Podsjećajući na moć koju putovanja i turizam imaju kao pokretačke snage gospodarskog rasta i održivog razvoja, kampanja „Milijarda turista – milijarda mogućnosti“ poziva javnost da glasa za pojedini savjet za putovanje, poput onoga „koristite javni prijevoz“ ili „kupujte lokalne proizvode“, za kojega  misli da će polučiti najveću korist za stanovnike mjesta koje posjećuju, te od predstavnika javnosti traži da se tog savjeta pridržavaju na svojim putovanjima.

“Zamislite razliku koju jedan jedini turist može napraviti ako u svoje ponašanje unese male promjene, od toga da ručnike ne koristi samo jedan dan, da angažira lokalnog vodiča ili kupi lokalne proizvode. Sada zamislite kakvi bi se učinci postigli ako se ovi jednostavni postupci pomnože s milijardu - to je moć milijarde turista“, rekao je generalni tajnik UNWTO-a Taleb Rifai prilikom lansiranja kampanje na WTM-u u Londonu.

“Svaki pojedinac koji je putovao u 2012.godini, bilo na odmor ili poslovno, dio je te milijarde te može stvoriti razliku koja se osjeća“ nastavio je Rifai. “Nadam se da će se svi priključiti našoj kampanji i pomoći nam u širenju poruke da milijarda turista doista čini i milijardu prilika za gospodarski rast, stvaranje novih radnih mjesta i bolju budućnost našeg planeta.“

Kampanja će doživjeti vrhunac 13. prosinca, kada će se obznaniti najpopularniji savjet i putem društvenih medija uputiti milijunima. Svjetska turistička organizacija simbolično je odredila datum, 13. prosinca kao dan dolaska milijarditog turista, s obzirom da je nemoguće točno znati gdje i kada će se to dogoditi, a proslavit će ga ovom online kampanjom u svom glavnom tajništvu u Španjolskoj, gdje ima sjedište.

U kampanju se može uključiti na tri načina:

  1. glasovanjem putem ovog linka za onaj savjet za putovanje, koji bi, po vašem mišljenju mogao imati najveći pozitivan učinak i kojega ćete se pridržavati kada putujete,
  2. uključivanjem 13. prosinca, u kampanju „Gromoglasni pljesak“, čime ćete pomoći da se prvorangirani savjet proširi na milijune ljudi,
  3. da postanete “Jedno od milijardu lica”. Naime, ako ste bili jedan od milijardu turista koji su putovali u inozemstvo u 2012. godini, pošaljite svoju fotografiju s tog putovanja na comm.@unwto.org (ili putem tweeting@UNWTO s #1billtourists). Najbolje fotografije će biti objavljene u Facebook albumu “Lica jedne milijarde”. Ne zaboravite napisati svoje ime, odakle ste i gdje je fotografija snimljena.

Više o kampanji na stranicama UNWTO-a



Pisane vijesti