Predstavljen vodič "Regija bez granice"

Vodič "Regija bez granice" i internetska stranica "crobihtour" s popisom 140 seoskih turističkih odredišta na području pet hrvatskih i tri bosanskohercegovačke općine predstavljen je danas u Karlovcu.

Kako je rečeno, to je dio projekta "Oživljavanje prekograničnog partnerstva kroz rurarni razvoj", vrijednog 172.536 eura, financiranog iz IPA programa prekogranične suradnje Hrvatske i BiH, a u protekla 22 mjeseca zajedno su ga provodili zagrebački Centar za civilne inicijative i Lokalne akcijske grupe (LAG) Una-Sana iz Sanskog Mosta u BiH.

Kako bi se poljoprivrednici, obiteljska poljoprivredna gospodarstva, sadašnji i budući poduzetnici u turizmu te općine osnažili u izradi turističkih proizvoda, projektom su im organizirana dva studijska putovanja, a educirano je po osam novih turističkih vodiča na obje strane granice, što im je kao zvanje upisano i u radne knjižice.

U ime partnera iz BiH, Alen Redžić rekao je kako je naziv vodiča "Regija bez granica" simboličan, pogotovo sada kada je Hrvatska sve bliže ulasku u Europsku uniju, ali, dodao je, prirodne ljepote i povijesna baština s obje strane granice te smještajni i drugi kapaciteti mogu se samo "međusobno nadograđivati na korist svih potencijalnih poduzetnika u Hrvatskoj i BiH" koji tiskanjem tog vodiča i otvaranjem stranice www.crobihtour.com sada imaju "prvi i pravi propagandni alat".

Voditeljica hrvatskog dijela projekta Jelena Kljajić-Šebrek objasnila je da je od 140 mjesta iz vodiča njih 80 u hrvatskim općinama Bariloviću, Krnjaku, Vojniću, Gvozdu i Topuskom, a 60 ih je u bosanskohercegovačkim općinama Bužimu, Bosanskoj Krupi i Sanskome Mostu.

"Namjera je da se sve dosad učinjeno nastavi nadograđivati pa smo načinili zajednički dokument 'Strategija razvoja ruralnog turizma' na osnovi kojeg već radimo nove projekte za zajedničko nastupanje na novim natječajima", zaključila je Kljajić-Šebrek.

Od sljedećeg tjedna vodič će biti dostupan korisnicima u ruralnim turističkim informativnim centrima, turističkim zajednicama i agencijama. (Hina)



Pisane vijesti