Lošnju svjetska nagrada za projekt održivog razvoja turizma

Grad Mali Lošinj i TZ Malog Lošinja, na preporuku TZ Kvarnera i UHPA-e, dobili su još jedno važno svjetsko priznanje - od Skål International organizacije - za projekt Održivi razvoj turizma na Lošinju, koji ovu nagradu (Skål International Sustainable Development in Tourism Award) dodjeljuje posljednjih 11 godina.

Ocjene su donijela tri nezavisna suca: Luigi Cabrini, UNWTO, direktor održivog razvoja turizma; Ed Roberts, SEALED AIR, regionalni direktor održivosti za Europu; Mandip Singh Soin, IBEX EXPEDITIONS INDIA, osnivač i direktor.

Skål  International je profesionalna međunarodna organizacija svjetskih turističkih lidera iz cijeloga svijeta, kojima je cilj promoviranje globalnog turizma i prijateljstva. Broji oko 20.000 članova, u 500 klubova u 90 zemalja diljem svijeta i pridružena je članica UNWTO–a (Svjetske turističke organizacije).

Ove godine nagrade su dodijeljene prilikom ceremonije otvaranja 73. Svjetskog kongresa u južnokorejskom gradu Incheonu, 3. listopada 2012. godine, pod predsjedanjem Andrewa Wooda, predsjednika Skål International Thailand.

Primarni kriteriji za vrednovanje bil su doprinos očuvanju prirode i okoliša, očuvanje kulturne baštine, uključenost i prednosti zajednice/destinacije, edukacija, te poslovna sposobnost i inovacije.

Projekt Održivog razvoja turizma na Lošinju dobio je visoke ocjene, kvalificiran je kao drugoplasirani, što je velika čast budući da su prijavljeni projekti iz cijeloga svijeta. Prvo mjesto i nagradu osvojio je Uthando (Love) iz Južnoafričke Republike.



Pisane vijesti