Konferencija o hitnom zbrinjavanju pacijenata tijekom turističke sezone

Na konferenciji "Strategija unaprjeđenja zbrinjavanja hitnih pacijenata tijekom turističke sezone" održanoj danas u Splitu, ministar zdravlja Rajko Ostojić je istaknuo kako je ove godine prosječno vrijeme dolaska medicinskog tima na mjesto intervencije bilo 11 minuta i 20 sekundi, a do dolaska pacijenta u bolnicu 48 minuta, što je među najboljima u Europi.

Obraćajući se sudionicima konferencije ministar Ostojić je naglasio kako kroz Hrvatsku, koja ima 4,3 milijuna stanovnika, godišnje prođe više od 11 milijuna turista zbog čega je ove godine tijekom turističke sezone uvršteno 13 dodatnih medicinskih timova na prometnicama te helikopterski medicinski tim.

"Ove godine prosječno vrijeme od trenutka telefonskog poziva do dolaska na mjesto intervencije je 11 minuta i 20 sekundi a do dolaska unesrećenog pacijenta u bolnicu 48 minuta", istaknuo je Ostojić dodavši da je to najbolji rezultat hrvatske medicinske službe u povijesti naše države i jedan od najboljih u Europi.

U sklopu konferencije upriličena je i pokazna vježba zbrinjavanja unesrećenih.

Ministar Ostojić je hitnoj medicinskoj ekipi iz Splitsko-dalmatinske županije čestitao na vježbi istaknuvši kako je ona osvojila "odlično 5. mjesto" na natjecanju Europskih hitnih medicina. Možemo se ponositi tim međunarodnim uspjehom, rekao je.

Kao primjer organiziranosti i brige države o svojim građanima naveo angažman Češke prilikom autobusne nesreće u lipnju ove godine na autocesti Zagreb-Split kod tunela Krpani u kojoj je poginulo osam i ozlijeđeno 43 čeških turista. Češka je, naglasio je, tada poslala vladin zrakoplov koji je izgledao kao bolnica te je dan nakon nesreće u Češku bila prevezena većina stradalih, a roku od tjedan dana svi.
"Koordinacija Hrvatske i Češke u tom slučaju bila je odlična", rekao je ministar Ostojić.

Zamjenik ministra turizma Oleg Valjalo je istaknuo kako je za razvoj turizma od iznimne važnosti djelovanje javnih službi - policije, carine, Hrvatske gorske službe spašavanja (HGSS) i službe hitne medicinske pomoći. "Jedno je istraživanje pokazalo da čak 73 posto anketiranih turista ponovno dolazi u Hrvatsku jer se osjećaju sigurno", kazao je Valjalo.

Glavni konzul Češke u Hrvatskoj Pavel Bednar je u svojem obraćanju izrazio zahvalnosti hrvatskim spasilačkim i medicinskim službama. "Stajalište Republike Češke je da je ta akcija zbrinjavanja u lipnju bila savršena ne samo na razini Hrvatske nego i na međunarodnoj razini jer su dobro surađivale institucije dviju država. Ta akcija može služiti kao uzorak u edukacijske svrhe", rekao je Bednar.

Maja Grba-Bujević, ravnateljica Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu, koji je organizator konferencije, iznijela je podatak da je ove godine do sada bilo 696 hitnih medicinskih intervencija, ukupno je 666 osoba bilo zbrinuto, a 22 su smrtno stradale. Satnik Stjepan Stjepić iz Ministarstva obrane i Hrvatskog ratnog zrakoplovstva (HRZ) je kazao kako je je do sada ove godine HRZ obavilo 331 sat letova za medicinske svrhe. Predsjednik Hrvatske vatrogasne zajednice Ante Sanader, koji je u župan splitsko-dalmatinski, smatra da treba povećati financijska sredstva za potrebe hitnih medicinskih i spasilačkih službi.

Na konferenciji se raspravljalo o smjernicama za dalje poboljšanje sustava hitnog zbrinjavanja pacijenata. (Hina)



Pisane vijesti