Ministar Ostojić s predstavnicima MMF-a: Očekujemo investicije i povećanje konkurentnosti

Ministar Veljko Ostojić sastao se danas s predstavnicima Međunarodnog monetarnog fonda kako bi predstavio trenutnu situaciju u hrvatskom turizmu te najavio planove za budućnost. Nakon što je prezentirao trenutne brojke turističkog prometa, ministar Ostojić najavio je kako će Hrvatska sljedeće godine biti još atraktivnije odredište zbog smanjenja stope PDV-a za široki spektar turističkih usluga na 10 posto, koja se počinje primjenjivati sljedeće godine. Također, ministar je predstavio niz izmjena i dopuna zakona, koje bi u koordinaciji s drugim ministarstvima olakšale investicije i povećale konkurentnost hrvatskog turizma. Ovom je prilikom predstavnicima MMF-a predstavljen i Katalog investicija s 13 projekata u većinskom državnom vlasništvu koje se želi privatizirati tijekom sljedećih 18 mjeseci.

Ministar Veljko Ostojić sastao se danas s predstavnicima Međunarodnog monetarnog fonda kako bi predstavio trenutnu situaciju u hrvatskom turizmu te najavio planove za budućnost. Nakon što je prezentirao trenutne brojke turističkog prometa, ministar Ostojić najavio je kako će Hrvatska sljedeće godine biti još atraktivnije odredište zbog smanjenja stope PDV-a za široki spektar turističkih usluga na 10 posto, koja se počinje primjenjivati sljedeće godine. Također, ministar je predstavio niz izmjena i dopuna zakona, koje bi u koordinaciji s drugim ministarstvima olakšale investicije i povećale konkurentnost hrvatskog turizma.

Ovom je prilikom predstavnicima MMF-a predstavljen i Katalog investicija s 13 projekata u većinskom državnom vlasništvu koje se želi privatizirati tijekom sljedećih 18 mjeseci. Ministar je napomenuo kako se sljedeće godine očekuju i velike investicije u turistički sektor, s obzirom da je HBOR u prvih osam mjeseci ove godine odobrio gotovo milijardu kuna kredita za projekte u turizmu, gotovo dvostruko više nego što je to bilo odobreno u prvih osam mjeseci 2011. godine.

Predstavljeno je i osam programa bespovratne dodjele sredstava kroz natječaje, ukupne vrijednosti od 32 milijuna kuna, koje Ministarstvo turizma provodi s ciljem povećanja konkurentnosti hrvatskog turizma, a odnose se na inovacije, obrazovanje, povećanje turističke ponude, povećanja ponude u pred i post sezoni, manifestacije, potporu razvoju turizma na turistički nerazvijenim područjima i dr.

Također, najavljena je objava nacrta Glavnog plana i strategije razvoja hrvatskog turizma, koja se planira u listopadu. Dokument će dati odgovor kakav turizam Hrvatska očekuje u budućnosti te smjernice za povlačenje sredstava iz fondova Europske unije.

Predstavnike MMF-a najviše su zanimali s čime privući turiste izvan sezone, veličina naših kapaciteta, privatizacija društava iz Kataloga investicija te metode za povećanje konkurentnosti hrvatskog turizma.



Pisane vijesti