Mitsko-povijesna staza Trebišća-Perun kao kulturno-turistička atrakcija

Turistička zajednica općine Mošćenička Draga i agencija Annalinea organizirali su, u subotu, 22. rujna, pješačenje, uz turističkog vodiča Igora Lencovića i lokalnog vodiča Vinka Škalameru, po mitsko-povijesnoj stazi Trebišća-Perun, uređenoj na području Parka prirode Učka.

Na ovo su područje došli prvi Slaveni i ono je postalo mjesto njihovih vjerovanja i okoliš u kojemu su se odvijala mitska zbivanja između boga Peruna i boga Velesa. Znanstvena su istraživanja dokazala ranije pretpostavke kako su ovi obronci Učke bili sveti prostori za prve slavenske doseljenike na Kvarner.

Rezultati tih istraživanja, nastalih na inicijativu Katedre čakavskog sabora, predstavljeni su u muzejskoj zbirci u samom mjestu Trebišća. Temelj ovih istraživanja bila je trilogija akademika Radoslava Katičića: Božanski boj, Zeleni lug i Gazdarica na vratima, dok je istraživački rad proveo profesor docent Tomo Vinšćak s Odsjeka za etnologiju i kulturnu antropologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu, a profesor Vitomir Belaj u književno istraživačkom smislu. Autor mitološke priče i same staze za Trebišća je Grga Frangeš, a potporu cijelom projektu pružili su Park prirode Učka, Katedra čakavskoga sabora Mošćenička Draga, Općina i Turistička zajednica M. Draga, te mnogi pojedinci i entuzijasti.

Posjetitelji su ovom prigodom imali priliku, po dolasku u Trebišća, vidjeti i predstavu „Kazivanje mitološke priče“, nastalu po scenariju Riccarda Staraja, u kojoj su uz njega nastupili mladi izvođači Marko Žele, Mateo Rudan, Damjan Dražul, te Alexander Hahne iz Njemačke i Henna Lansipaa iz Finske.

Na kraju su tridesetak sudionika ovog pješačenja počašćeni domaćom maneštrom koju je priredio Stiven Vunić iz restorana Nostromo i domaćini u Trebišćimau Nino i Neda Rubinić.

 

Uz informacijske ploče postavljene duž staze i stručno pojašnjenje mitova i vjerovanja starih Slavena, ova je priča zaokružena kao cjelovit kulturno-turistički proizvod, s namjerom daljnjeg razvijanja u pravu turističku atrakciju.



Pisane vijesti