Ružica Vinodola od 11. do 18. kolovoza

Turistička zajednica Vinodolske općine i Turistička zajednica grada Novi Vinodolski organiziraju ove godine po deveti put manifestaciju RUŽICA VINODOLA.

Manifestacija "Ružica Vinodola" održava se u organizaciji turističkih zajednica Vinodolske općine i grada Novog Vinodolskog, Pavlomira d.o.o. te  pod pokroviteljstvom Vinodolske općine, Grada Novi Vinodolski, Katarina-line iz Opatije, Primorsko-goranske županije, Hrvatske turističke zajednice i Turističke zajednice Kvarnera.

Program

subota, 11. 8. - BRIBIR, STARI GRAD

  • 21.00 - Predstavljanje kandidatkinja za izbor Ružice Vinodola (U folklornom programu sudjeluje skupina KUD Bribir)

četvrtak, 16. 8. - PAVLOMIR

  • 20.00 - Noć vina u Pavlomiru (Prvo natjecanje za Ružicu Vinodola, zabava i ples. Na Ružici Vinodola sudjeluje 12 kandidatkinja iz Primorsko-goranske županije koje se natječu u ukupno 9 igara vezanih uz vinarstvo i vinogradarstvo kao i običaje iz nekadašnjeg života u Vinodolu. Natjecanje prati nekoliko sudaca koji mjere vrijeme odnosno količinu, a žiri odlučuje koja je od kandidatkinja bila najbolja i najvještija.)

petak, 17. 8. - STARI GRAD NOVI VINODOLSKI

  • 20.00 - Sajam vina (Predstavljanje eko i ručno izrađenih proizvoda, glazba, tradicionalna jela, igre i folklor)
  • 20.30 - Dolazak kandidatkinja i drugo natjecanje za Ružicu Vinodola

subota, 18. 8. - STARI GRAD NOVI VINODOLSKI

  • 20.30 - Dolazak Ružica
  • 21.00 - Završno natjecanje za Ružicu Vinodola
  • 23.00 - Proglašenje Ružice Vinodola

Priča o Ružici

U Vinodolu postoji priča zabilježena prema usmenoj predaji, koja govori o običaju iz davnih vremena vladavine hrvatske plemićke obitelji Frankopan. Prema toj priči, po završetku berbe grožđa, među beračicama birala se "Ružica", najljepša i najmarljivija djevojka. Ovjenčali bi je vinovom lozom i uz zvuke starinskih narodnih glazbala, na čelu povorke odveli u grad. Posljednji se put, kažu zapisivači, taj događaj zbio u 1880. godine. Na temelju te priče rekonstruirana je današnja 'Ružica Vinodola', te su tako osmišljena natjecanja za Ružicu. Na tragu starinskih oblika zabave, oslonjenih na domaća glazbala, vlastita grla i osobnu kreativnost, ponuđene su igre, glazba i ples tijekom ovih nekoliko dana. Ružica Vinodola suvremena je fešta nadahnuta vinodolskom prošlošću.



Najave