U Dubrovniku znatan porast broja skandinavskih turista

Grad Dubrovnik bilježi stalno povećanje dolazaka turista sa svih tržišta među kojima se posebno ističe i povećanje broja dolazaka gostiju iz skandinavskih zemalja, ističu iz dubrovačke Turističke zajednice.

Prema statističkim podacima, od početka godine švedskih gostiju je 50 posto više u usporedbi s 2011. godinom, odnosno ukupno ih je bilo 11.146, a ostvarili su 55.635 noćenja ili 48 posto više.

Slijede Finci s 41 posto više dolazaka (6624) i ostvarenih 32.114 noćenja. Danaca je bilo 24 posto više, dok je norveških gostiju ove godine u Dubrovniku boravilo desetak posto manje nego proteklih godina.

Po zastupljenosti u privatnom smještaju norveški gosti su na drugom mjestu sa 7,8 posto udjela, dok su švedski turisti po zastupljenosti u hotelima na šestom mjestu sa 4,5 posto udjela.

Uspješnim rezultatima posjeta iz skandinavskih zemalja pridonijele su i iznimno dobre avio veze sa cijelim skandinavskim poluotokom.

Uz Norwegian Air Shuttle, kompaniju koja je prisutna na dubrovačkom području u proteklih nekoliko godina, let iz Stockholma uveo je Scandinavian (SAS) te prijevoznici Finnair i Blue 1. Direktni letovi u Dubrovnik su i iz Osla, Stavangera, Bergena, Trontheima, Kopenhagena, Stockholma i Helsinkija, što je rezultiralo povećanjem dolazaka i noćenja iz svih nordijskih zemalja.

Letovi iz sjeverne Europe trajat će do kraja listopada te se može očekivati dobar trend turističkih dolazaka s ovih tržišta i u razdoblju podsezone, priopćeno je iz TZ grada Dubrovnika. (Hina)



Pisane vijesti