30. Regata lošinjskih olimpijaca

Jedriličarski klub Jugo, grad i TZ Malog Lošinja, organiziraju, 4. i 5. kolovoza, jubilarnu 30. Regatu krstaša, koja je ove godine u čast lošinjskih olimpijaca – Fafangela i Bašića te Straulina i Rode, a na 63. godišnjicu olimpijade u Helsinkiju, nazvana „Regata lošinjskih olimpijaca“.

Lošinjani na olimpijadama

  • HELSINKI, 1952. - Lošinjani, kormilar Agostino "Tino" Straulino i flokist Nicolo "Nico" Rode jedrili su za reprezentaciju Italije i osvojili zlatnu medalju. Članovi JK Juga iz Malog Lošinja kormilar Mario Fafangel i flokist Carlo Basic jedrili su za Jugoslaviju i osvojili 20 mjesto.
  • MELBOURNE, 1956. - kormilar Agostino "Tino" Straulino i flokist Nicolo "Nico" Rode, osvojili su srebrnu medalju

Zahvaljujući jedriličarskoj tradiciji i entuzijazmu Lošinjana nastala je tzv. lošinjska pasara ili "Passera lusignana". Iako brodica čiji dizajn nije izvorno lošinjski, čak niti jadranski, već je ovamo došla kao pomoćni čamac na jedrenjacima, u Lošinju je pretvorena u sportsku jedrilicu, posebno prilagođenu za takmičarsko jedrenje u lošinjskoj uvali. Na takvim regatama pasara, stasala i je prva generacija članova jedriličarskog kluba Jugo, koji je osnovan u srpnju 1949. god, te ove godine slavi 60 obljetnicu.
 



Najave