Motovun Film Festival od 28. srpnja do 1. kolovoza

U neprekidnom nizu filmskih projekcija od pet dana i pet noći od 28. srpnja do 1. kolovoza održat će se Motovun Film Festival, u čijem će se glavnom programu prikazati 22 filma odabranih između stotina naslova recentne svjetske kinematografije.

Izabrani filmovi su 'vrh vrhova', a ponovno smo napravili dobru kombinaciju poznatih i manje poznatih radova, rekao je direktor festivala Igor Mirković, najavivši bogati glavni program u izboru Jurice Pavičića i ovogodišnju novinu, nulti dan. Nulti dan je uveden dan uoči otvorenja jer posjetiteljima festivala po dolasku u Motovun treba jedna večer "da utvrde tko je stigao, koga nema, da se upoznaju i prepoznaju", objasnio je Mirković, pa će se na glavnom trgu održati besplatna projekcija, a potom i uvodna zabava.

U glavnom programu prikazat će se, među ostalim, film "Raj: Ljubav" austrijskog redatelja Ulricha Seidla, prošlogodišnjeg dobitnika motovunske nagrade "Maverick", "Tajni adut" američkog redatelja Todda Solondza, čiji je film "Sreća" obilježio prvi Motovun film festival te "Danak anđelima" Kena Loacha, što je četvrti put da se neki njegov film prikazuje u Motovunu.

S filmom "Sestra" u Motovun dolazi redateljica Ursula Meier, koja je za taj film osvojila ovogodišnjeg Srebrnog medvjeda u Berlinu, istaknuti poljski redatelj Lech Majewski predstavit će film "Mlin i križ", nizozemski Petr Lom dokumentarac "Natrag na trg", slovenski redatelj Klemen Dvornik film "Kruha i igara", a britanski Terence Davies "Duboko, plavo more".

Terence Davies, ikona britanske kinematografije, ovogodišnji je dobitnik nagrade "Maverick" kojom se slavi neukalupljenost i tvrdoglavost. Unatoč filmskoj karijeri dugoj četiri desetljeća nikad nije pristajao na kompromise i proglašen je najznačajnijim živućim britanskim redateljem. Njemu u čast u Motovunu će se prirediti mala retrospektiva, a tri filma, među kojima i "Udaljeni glasovi, mrtve prirode", koji je uvršten na treće mjesto popisa najboljih britanskih filmova svih vremena, prikazat će se od 21. do 23. srpnja i u Zagrebu, u Ljetnom kinu Tuškanac.

Ovogodišnji, petnaesti Motovunski festival, vizualno će biti prepoznatljiv po riječi 'kraj' koja će na raznim jezicima stajati na plakatima i propagandnim materijalima, u skladu s najavljenim smakom svijeta, ali i nesigurnim opstankom kulturnih manifestacija u vrijeme krize. Stoga je priređen i program kataklizmičkih filmova snimljenih od sedamdesetih do danas "Apokalipsa danas", a program "Tko je ubio Barbie" donosi filmove u kojem radikalne feminističke autorice propituju uvriježene muške teme, seksualnost i pornografiju, najavio je Mirković.

U programu "Motovunski kratki" prikazuje se selekcija filmova u trajanju do 15 minuta u izboru Andreja Korovljeva, koji će se tijekom festivala moći pogledati i na Iskon TV-u, a festival se zatvara 3D filmom Martina Scorsesea "Hugo".

Na kraju festivala dodijelit će se Propeler Motovuna, Nagrada Bauer za najbolji film godine za filmove snimljene u sedam regionalnih kinematografija, a Nagradu FIPRESCI dodjeljuje tročlani međunarodni žiri filmskih kritičara. Žirijem nagrade "Propeler" predsjeda glumica Jagoda Kaloper.

Dobitnici nagrade "50 godina" su Veljko Bulajić i Lordan Zafranović koji su, napomenuo je Mirković, u svojoj karijeri prošli put od vrha do dna i natrag, ali su bez obzira na prašinu koja se dizala za njima postigli rezultate kojima se ne može pohvaliti mnogo drugih domaćih autora.

Nakon festivala, od 3. do 10. kolovoza, tradicionalno će se u Zagrebu prikazati odabrani filmovi s Motovunskog festivala, ove godine u Ljetnom kinu Tuškanac. (Hina)



Najave