Otvoren Zagreb Tourfilm Festival

Projekcijama nekoliko ponajboljih svjetskih turističkih filmova sinoć je u Muzeju Mimara u Zagrebu svečano otvoren prvi međunarodni festival turističkog filma Zagreb Tourfilm Festival, koji je u svojem prvom izdanju okupio sudionike iz 37 zemalja svijeta.

"Kao turistička zemlja, Hrvatska je izuzetno ponosna što u svojem glavnom gradu sada ima festival koji se svrstao uz bok najboljim svjetskim festivalima tog tipa", kazala je na otvorenju direktorica festivala Spomenka Saraga.
Festival je u ime zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića, koji je ujedno i predsjednik Turističke zajednice grada Zagreba, otvorio pročelnik gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport Ivica Lovrić koji se posebno osvrnuo na jačanje turističkog značaja Zagreba na karti Hrvatske. "Zato smo posebno ponosni što je naš grad dobio još jedan filmski festival i to posvećen upravo turizmu", kazao je Lovrić.

Svečano otvorenje uveličale su projekcije deset najboljih svjetskih turističkih filmova, među kojima i dobitnika festivalskog grand prixa, višestruko nagrađivanog promidžbenog filma meksičke turističke zajednice "Mexico en tus sentidos" (Meksiko kroz osjetila) autora meksičkog fotografa Willyja Souse, te također nagrađivanog promidžbenog filma Turističke zajednice grada Zagreba "Moonlight Sonata Zagreb" u izvedbi poznate hrvatske violončelistice Ane Rucner.

Festivalski program obuhvaća selekciju od 42 filma od ukupno 132 pristigla iz 37 zemalja svijeta, koji će biti prikazani u četiri kategorije - spotovi do 2 minute, promotivni filmovi do 7 i do 60 minuta te TV reportaža i TV dokumentarni film do 60 minuta, a govore o različitim vrstama turističke atraktivnosti i ponude, od promocije turističkih destinacija i selektivnih oblika turizma, priča o hotelima i resortima, ljudima, kulturama i tradiciji do brojnih drugih specifičnih oblika ponude.

Na posebnoj svečanosti posljednjeg dana festivala, 6. srpnja najboljem djelu u konkurenciji prema odluci peteročlanog stručnog žirija sastavljenog od relevantnih domaćih i europskih stručnjaka na čelu s predsjednikom Đelom Hadžiselimovićem, bit će dodijeljen festivalski grand prix Veliki licitar. Najbolji u svakoj kategoriji dobit će Srednji licitar, dok će nagrade Srce Zagreba biti dodijeljene za najbolji hrvatski film u sve četiri natjecateljske kategorije.

Dodjeljuju se i posebne nagrade, Plaketa licitarsko srce, i to za najbolji scenarij, režiju, kameru, originalnu glazbu, montažu i najbolju animaciju ili 3D film, a u slučaju izvanrednosti pojedinog filma koji nije nagrađen po izboru žirija, direktor Festivala može autoru uručiti posebnu Nagradu direktora festivala.

Organizatori festivala su producentska tvrtka Balduči film i Turistička zajednica grada Zagreba, a održava se pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Ive Josipovića.

Sve projekcije se besplatno mogu pogledati danas, 5. srpnja u Mimari od 15 do 22 sata. U sklopu programa priređeni su i brojni drugi sadržaji, među kojima i okrugli stol "Kako napraviti dobar turistički film i nove tehnologije u produkciji turističkog filma". ((Hina)



Pisane vijesti