Istra: Turističkih dolazaka jedan posto više, noćenja četiri posto

Od početka godine do 25. lipnja u Isti je zabilježeno oko 837 tisuća turističkih dolazaka i 4,28 milijuna noćenja, što je u odnosu na isto razdoblje prošle godine porast dolazaka za jedan posto i noćenja za četiri posto, priopćeno je danas iz Turističke zajednice Istarske županije.

Direktor županijske Turističke zajednice Denis Ivošević očekuje uspješnu turističku sezonu i procjenjuje kako bi konačni godišnji rezultat mogao biti jedan do dva posto bolji od lanjskog. Međutim, konačna brojka će brojka zasigurno ovisiti i o broju kišnih dana tijekom srpnja i kolovoza, napominje.

Statistika istarske Turističke zajednice pokazuje da su najveći broj dolazaka i noćenja ostvarili Nijemci i Austrijanci koji bilježe i poraste dolazaka, dok je istodobno Talijana u Istru doputovalo deset posto manje nego lani.

U razdoblju od početka godine do 25. lipnja udio njemačkih turista u ukupnim dolascima bio je 22,6 posto, a njihov je udio u ostvarenim noćenjima u Istri 34,6 posto.

Austrijanci imaju udio od 16,6 posto u dolascima i 14,9 posto u noćenjima, Slovenci 18,4 posto i 12,9 posto, a udio Talijana je 11,8 posto u dolascima i 7,6 posto u noćenjima.

Po podacima istarske Turističke zajednice, Nijemaca i Austrijanaca je bilo pet posto više nego u istom razdoblju prošle godine, dok je istodobno u Istru doputovalo deset posto manje Talijana. (Hina)



Pisane vijesti